Wpis z mikrobloga

@dobry-informatyg: kurła, strzelają sobie w stopę, jak tak pozwalają AI odpisywać ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mogli dla takich konkretnych pytań wysłać statyczny skrypt z odpowiedziami, typu "Noooo już koniec eldorado, za rok AI przejmie programowanie"
  • Odpowiedz
@JayCube: Ci którzy nie spełniają przynajmniej 2 z 3 tych punktów już zastąpiła.

U mnie w firmie jest jeszcze w miare ok. Mam nadzieje że nie będę musiał szukać pracy ale mam pewnie spostrzeżenia. Zrobili rekurtacje u mnie na frontendowca, co za placki wysłały CV to jest tragedia. Większość pracowała w dużych korporacjach, teraz są bezrobotni. W sumie 300 CV, zaproszono 6 bo sie kwalifikowało. Chociaż sam jestem backendowcem płakałem
  • Odpowiedz
@dobry-informatyg: Odpowiedzi są wyuczone i ocenzurowane. Jak twór, który może zastąpić człowieka i wykonać zadanie kreatywne zwiększa kreatywność wśród ludzi. Jest dokładnie odwrotnie. AI zabiera ludziom kreatywność bo to, nad czym mieli by główkować i tworzyć zostało wygenerowane w ciągu 0,3 sekundy.
  • Odpowiedz
AI zabiera ludziom kreatywność bo to, nad czym mieli by główkować i tworzyć zostało wygenerowane w ciągu 0,3 sekundy.

@KajakDrewniany: przecież to tak nie działa. Jej kreatywność na czymś bazuje, a bazuje na ludzkich danych, które wcześniej zostały ukradzione. Kreatywność AI jest ściśle związana z tą ludzką, póki co. Może to wytworzyć, jeśli człowiek wcześniej wpadł na coś podobnego.
  • Odpowiedz
@dobry-informatyg: zgadzam się, że na czymś bazuje. Jednakże AI myśląc tworzy niejako coś nowego, kreatywnego. Warto też zauważyć ogromne kojarzenie danego tematu - na krótki prompt może zrobić dość duże wypracowanie sięgając po literaturę oraz tworzyć własną treść i dopowiadać. I tak skalowanie modelów sprawia, że stają się mądrzejsze i mądrzejsze....
Z drogiej strony nie można ślepo twierdzić, że AI coś kopiuje... ponieważ nie jest to prawda. Bardziej bym to
  • Odpowiedz
@KajakDrewniany: tylko szkoda, że cała ta literatura po którą teraz sięga, to był scrape internetu i najwieksza kradzież własności intelektualnej ever. Jeśli chodzi treści, które produkuje AI to różnie to bywa, np. niektóre obrazy, wyglądają jak kogoś, kto zażył LSD.

Z drogiej strony nie można ślepo twierdzić, że AI coś kopiuje... ponieważ nie jest to prawda

jeśli bierze jakieś dane i wypluwa zamieniając szyk zdania, aby wyglądało to tak, jak
  • Odpowiedz