Aktywne Wpisy
#czujedobrzeczlowiek
Właśnie dokonałem obywatelskiego zatrzymania pijanego kierowcy. Moja uwagę zwróciła niebezpieczna jazda kierowcy na zagranicznych blachach i zadzwoniłem na policję i kontynuowałem pościg na polecenie dyspozytora jednocześnie mówiąc gdzie jestem żeby patrol mógł zatrzymać samochód. Kilka razy na czerwonym przejechałem ale podobno nie będę mieć mandatu xD
Szczerze jestem pod wrażeniem reakcji policji bo dosłownie po 5 minutach i kilku skrzyżowaniach temat był załatwiony. Zabawę zaczęliśmy przed Zachodnim jadąc od Centrum a to miejsce to jest za metrem Płocka.
Z
Właśnie dokonałem obywatelskiego zatrzymania pijanego kierowcy. Moja uwagę zwróciła niebezpieczna jazda kierowcy na zagranicznych blachach i zadzwoniłem na policję i kontynuowałem pościg na polecenie dyspozytora jednocześnie mówiąc gdzie jestem żeby patrol mógł zatrzymać samochód. Kilka razy na czerwonym przejechałem ale podobno nie będę mieć mandatu xD
Szczerze jestem pod wrażeniem reakcji policji bo dosłownie po 5 minutach i kilku skrzyżowaniach temat był załatwiony. Zabawę zaczęliśmy przed Zachodnim jadąc od Centrum a to miejsce to jest za metrem Płocka.
Z
kizalfon +3
Mój starszy, który jest z gatunku gentlemanów jeżeli chodzi o transakcje kupna i sprzedaży popełnił błąd i wpłacił jakiemuś handlarzowi 3000zł zaliczki za Renault Espace. Ostatecznie zrezygnował z kupna tego samochodu i tutaj zaczęły się problemy: gość nie chce zwrócić kasy, a w rozmowie telefonicznej jest opryskliwy, niemiły i rozłącza się. Stwierdził nawet, że "możesz oddać mnie do sądu, proszę bardzo". Czyste chamstwo, ja czegoś takiego nie lubię.
Niestety zaliczka była wpłacana jako "zadatek" i prawnie nie można już nic ponoć z tym zrobić.
Ja bym jednak tak tego nie zostawił i zareklamował odpowiednio "komis" samochodowy tego cwaniaka.
Da
Niestety zaliczka była wpłacana jako "zadatek" i prawnie nie można już nic ponoć z tym zrobić.
Ja bym jednak tak tego nie zostawił i zareklamował odpowiednio "komis" samochodowy tego cwaniaka.
Da
#astronomia #astrofotografia #sprites
A tu bardziej logiczne wyjasnienie
"Czerwone rzeczy" obserwowane nad burzami z kosmosu to fascynujące zjawiska atmosferyczne, znane jako duszki (sprites) i czerwone zorze polarne. Te zjawiska występują wysoko w atmosferze i są często trudne do zaobserwowania z ziemi.
Duszki są rodzajem przelotnych świetlnych zjawisk (Transient Luminous Events, TLE), które pojawiają się jako czerwone, meduzopodobne błyski nad burzami. Mogą rozciągać się na odległość do 48 kilometrów i najlepiej są obserwowane z wysoko latających samolotów lub z kosmosu. Astronauci na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) oraz instrumenty takie jak Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM) Europejskiej Agencji Kosmicznej uchwyciły obrazy i dane tych zjawisk, dostarczając cennych informacji na temat ich natury i występowania
Dodam tylko, że zdjęcie wykonano kilka dni temu w Chinach i to co na nim widać jest rzadko widoczne. Same sprites trwają krócej niż klasyczne "pioruny"(to czerwone). Z zasady są to wyładowania PONAD skupiskami burzowymi, czyli są skierowane od strony kosmosu od około 90 km nad powierzchnią Ziemi do wielkoskalowych skupisk burzowych czyli około 30 km na Ziemią. Te fioletowo-różowe to są trole. Na