Wpis z mikrobloga

@NowyStaryMirek: Zależy ile kofeiny miała (gatunek/palenie) i od sposobu robienia ( inna ilość kofeiny uwalnia się z ziaren/pyłu/przemiału oraz wpływ ma metoda robienia)
Zalecaną maksymalną dzienną dawką kofeiny dla dorosłego człowieka jest 400 mg.
W uproszczeniu dużym jest to mniej więcej 4-6 espresso z automatu/kolby. Jest to pewnie około: 42g kawy w ziarnach.

Jeśli pijesz 4 x 15g = 60g kawy, jest to stanowczo za dużo. Ale nie musisz stosować
  • Odpowiedz
@NowyStaryMirek: Mleko w kawie nie wpływa na ilość kofeiny, a zwłaszcza na jej zmniejszenie. Powoduje natomiast spowolnienie wchłaniania kofeiny - co u niektórych ludzi z małą tolerancją na kofeinę zmniejsza skutki uboczne. Przy 60g ziaren pitych w kawie dziennie, to i tak skutki uboczne powinny być, jest to po prostu za dużo kawy.

Jak pijesz jeszcze alternatywy (słabo palone), to już w ogóle kosmiczne ilości kofeiny pochłaniasz.
  • Odpowiedz
@NowyStaryMirek: Też piłem kiedyś więcej ale już nie robię tego, nie ma sensu - potem jest problem z chronicznym zmęczeniem/poceniem się ciągle i skupieniem, nie warte to sięgania po kolejną kawkę.
2 dziennie cappuccino (2x14g ziaren kawy z mlekiem - arabika 100%) i jest to idealna ilość dla mnie z brakiem skutków ubocznych.
  • Odpowiedz