Aktywne Wpisy
noipmezc +55
Zbrodnia połaniecka, sprawa połaniecka – to jedna z najbardziej „niesłynnych” zbrodni, jaka miała miejsce w czasach PRL. Człowiek, który sterroryzował okolicę, dopuścił się okrutnego morderstwa. Choć widziało to ponad 30 osób, wszyscy zobowiązali się zachować milczenie.
Gdyby ksiądz, który w wigilijną noc z 24 na 25 grudnia 1976 r. odprawiał pasterkę w kościele Połańcu wiedział, co zaszło na godzinę przed Mszą na szosie wiodącej z Połańca do Zrębin (obecnie powiat staszowski, woj.
Gdyby ksiądz, który w wigilijną noc z 24 na 25 grudnia 1976 r. odprawiał pasterkę w kościele Połańcu wiedział, co zaszło na godzinę przed Mszą na szosie wiodącej z Połańca do Zrębin (obecnie powiat staszowski, woj.
slyszales o tym?
- tak 59.6% (366)
- nie 40.4% (248)
Boshe, gdzie ten Lewy miał oczy?!
Toż to Anna już za młodu wyglądała jak 40-letnia grażyna z podlaskiej wsi
#przegryw #lewandowski
Toż to Anna już za młodu wyglądała jak 40-letnia grażyna z podlaskiej wsi
#przegryw #lewandowski
Na razie zastanawiam się nad:
Grande Punto - tani w utrzymaniu, chyba w miarę bezawaryjny.
Renault Megane II - wbrew opinii o marce i ogólnie legendzie o francuskich autach, podobno jest w miarę ok. Silnik polecają chyba 1.6, nie wiem jak inne jednostki.
Mitsubishi Galant VIII - zobaczyłem go na parkingu i nie powiem, spodobał mi się. Siliniki ponoć trwałe, są zazwyczaj dość tanie. Gorzej z rdzą i skrzynią biegów. No i może dużo palić, a chciałbym żeby utrzymanie było w miarę znośnie... choć ogólnie mają dobrą opinię.
Myślałem jeszcze nad jakąś Octavią, Suzuki SX4 albo czymś takim no - w miarę ekonomiczne i niedrogie autko (i kupnie i utrzymaniu), które będzie w miarę normalnie wyglądać. Golfy, BMW i inne takie raczej odpadają, no chyba że macie jakiegoś asa w rękawie w postaci innego modelu - może jeszcze bardziej skomplikuję wtedy sobie wybór :P Chętnie bym jeździł Dusterem, ale one dość drogie na wtórnym rynku :/
Silnik raczej benzyna, bo jak przyjdzie mi remontować używanego diesla, to wydam pewnie drugie tyle, co na cały samochód :/ A docelowo do benzyny podtlenek LPG ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tu też ważne, aby silnik w danym modelu nadawał się do instalacji. #mechanikasamochodowa
Jeśli ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tymi samochodami, to odwdzięczę się za informacje plusikami i dozgonną wdzięcznością ;)
#motoryzacja #samochody #kupnosamochodudo15k #januszemotoryzacji
Octavia I VRS jest spoko, 1.8T a i gaz pewnie polubi.
Nissany dobre do gazu, ale polecam tylko starsze roczniki, poniżej 2002r.
Z resztą, jak gazownik dobry to i diesela ogarnie.
@krol_magnezu: W sumie zapomniałem że golf IV kosztuje 15k (moim zdaniem nie warto). 1.6 8V w astrze też nienajgorzej się gazuje. Ogólnie proste silniki to łatwość gazowania.
@Da_R_ecky: mam nissana - przepływomierz to bolączka przy gazie. Muszę wymienić, a to 1k zł :(. Ale takie życie. To i tak taniej niż jeden pompowtryskiwacz z TDI :P. 1.8T od VAG słyszałem
Zawsze możesz jeszcze pomyśleć o Leonie w 1.8, mocne silniki, dobrze znoszą gaz, w środku w miarę komfortowo (w miarę).
@Czipsu: No ktoś mi wspominał że Alfy wcale nie takie złe, kumpel z resztą ma i faktycznie jest komfortowa, ale trochę niska jak na nasze drogi ;)
http://www.autocentrum.pl/spalanie/mitsubishi/galant/viii/silnik-benzynowy-2.0-136km-1996-2002/
http://www.autocentrum.pl/spalanie/mitsubishi/galant/viii/silnik-benzynowy-2.5-24v-163km-1996-2006/
@szoorstki: Ja bym chyba chciał Omegę (wiem, po wejściu do unii stał się samochodem budowlańca :D), ale z końca produkcji z 2.6V6 albo 3.2V6 w LPG. Naprawdę zacne auta o ile zadba się o korozję nadwozia.