Wpis z mikrobloga

Ogólnie bolą mnie plecy i strzela mi dosłownie wszystko od szyi po palce u stóp. Ostatnio zaczęło mnie boleć w dolnym odcinku odcinka lędźwiowego po lewej stronie, ale tylko przy schylaniu i wyginaniu miednicy do przodu, ale normalnie nie boli tylko czuję taki ucisk jakby.

Lepiej z czymś takim iść do ortopedy czy do fizjoterapeuty?
#kiciochpyta #fizjoterapia #ortopedia
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sijabka też tak mam , może spróbuj jeść jakieś galaretki zwierzęce kisle, galaretki owocowe, ewentualnie zacznij pic kolagen
No co no niektorych starość zastaje wcześniej , też mnie cyklicznie bolą stawy
  • Odpowiedz
@Sijabka: zacznij może od fizjterapeuty - wygląda na jakieś przykurcze, napięcia mięśni czy poblokowane stawy. Od stresu, niewygodnego łóżka, pracy w niezbyt ergonomicznej pozycji, albo od wszystkiego naraz.
  • Odpowiedz
@Sijabka twardy materac wbrew pozorom też nie jest zdrowy bo za bardzo uciska na niektóre partie ciała , materac powinien być raczej taki średni nie za twardy nie za miękki dostosowany do twojej wagi , to są mity że się powinno spac na twardym.
Ja dopiero po zmianie twardziela na średni zaczęłam spać jak człowiek
  • Odpowiedz
  • 0
@Sijabka @Linnior88 dobrze gada. Takie problemy najczęściej zaczynają się w łóżku ( ͡º ͜ʖ͡º)
A jak z aktywnością? Uprawiasz jakiś sport? Mi kiedyś na bóle stawów pomagała joga ale bóle były związane z bieganiem. A z drugiej strony mała aktywność też nie jest dobra dla stawów. Oczywiście rozmawiamy tutaj o rzeczach które nie są związane ze stanami chorobowymi
  • Odpowiedz
  • 0
@Linnior88 @t2000 No właśnie u mnie to raczej na pewno problem pojawił się z siedzącego trybu życia. Praca przy kompie prawie cały dzień, niepoprawna postawa przy siedzeniu i brak aktywności, nie licząc jakichś pojedynczych zrywów, gdzie mi się zachciało i po 2/3 razach przestało chcieć. Kiedyś byłam robić prześwietlenie kręgosłupa na NFZ i lekarz pierwszego kontaktu powiedział, że mam za prosty kręgosłup, ale co z tym zrobić już nie powiedział,
  • Odpowiedz
@Sijabka

@Linnior88 @t2000 No właśnie u mnie to raczej na pewno problem pojawił się z siedzącego trybu życia. Praca przy kompie prawie cały dzień, niepoprawna postawa przy siedzeniu i brak aktywności, nie licząc jakichś pojedynczych zrywów, gdzie mi się zachciało i po 2/3 razach przestało chcieć. Kiedyś byłam robić prześwietlenie kręgosłupa na NFZ i lekarz pierwszego kontaktu powiedział, że mam za prosty kręgosłup, ale co z tym zrobić już
  • Odpowiedz
  • 1
@Sijabka jeżeli wiesz ze to od siedzącego trybu to nic ci nie pomoże lepiej niż podstawowa gimnastyka lub joga. Masz kanały na yt gdzie są podstawowe programy które możesz wykonać razem z instruktorem. Bo biurko z regulacją wysokości czy piłka do siedzenia może łagodzić ale ciało też potrzebuje ruchu.
  • Odpowiedz
@Sijabka: jeśli przejdziesz się do fizjoterapeuty, to najprawdopodobniej dostaniesz zestaw ćwiczeń do regularnego powtarzania i tyle. Ze swojego doświadczenia wiem, że jak się zmotywujesz to faktycznie pomagają i wszystkie te dolegliwości jak ręką odjął. Problemem jest silna (albo raczej słaba) wola.
  • Odpowiedz