Wpis z mikrobloga

@hoodoovoodoo *sugerowanie że mój komentarz stawia się dokładnie w sytuacji strzelającego, a nie jest jedynie luźną dygresją nad sytuacją Państwizmem Targanej Pigmentoujemnej Europy, gdzie kiedyś nie było tu nawet tylu praw i ustaw czepiających się kto i jak nosi ||
  • Odpowiedz
myślę, że właściciel też mógł nie być świadomy xd

@pandagata: Jak widać tego, że jego pies jest pier...ty też nie był świadomy, dlatego powinien mieć zakaz posiadania psów, a za tę akcję powinien zapłacić bardzo wysoką grzywnę, a burek powinien pójść do uśpienia.
  • Odpowiedz
@wygolony_libek-97: Nasze prawo jest debilne i to jest fakt. Ja w tym poście odniosłem się jedynie do poziomu trudności egzaminu, a nie jego sensowności.
Denerwuje mnie, kiedy ludzie nie rozumieją, że można się odnieść do bardzo wąskiego fragmentu jakiegoś szerokiego zagadnienia, pomijając kompletnie całą resztę. To, że twierdzę, że egzamin jest banalny, nie oznacza, że zgadzam się z tym, że powinien w ogóle być jakiś egzamin. Broń to narzędzie. Nie ma
  • Odpowiedz
@bukszpryt ja tam to rozumiem, sam sądzę iż porównując rzeczy w różnych krajach w aspekcie dostępu do broni - dzielenie na zagadnienia jest konieczne. Nieczęsto wszystkie aspekty są przyjazne dla szarych obywateli.

I nie nazywałbym tego prawa "naszym", bo mam pewne przekonania ideowe i wiem, że prawodawca uważa, że jego racja jest najmojsza i ci za bardzo wyboru nie daje ani o zdanie nie pytał :-/

I nie, nie zgadzam się z
  • Odpowiedz
@Ranger porównywać trzeba porównywalne. Pojazdy są O RZĘDY wielkości bardziej skomplikowane, i droższe. A prawodawca sb obmyślił aby wręcz taka prostsza broń była RÓWNIE mocno czy nawet bardziej urestrykcyjniona ()
  • Odpowiedz
@Tytys_Bomba serio, serio. Powinno to być do zrobienia w tydzień, kurs LUB egzamin z teorii komputerowy + strzelecki (jedną serią dla wszystkich), BEZ udawania zawodnika ( ͡~ ͜ʖ ͡°) i nawet wniosek do KWP mógłby być ustandaryzowany jak ten o wydanie dowodu osobistego

Tyle.
  • Odpowiedz
@wygolony_libek-97: jeszcze co do pozwoleń - moim zdaniem powinni wprowadzić pozwolenie na posiadania agresywnych zwierząt (albo ogólnie pozwolenie na psa większego niż X). Broń sama nie strzela, ale psu często potrafi odwalić, a właściciel wtedy nie ponosi prawie żadnych konsekwencji.
  • Odpowiedz
@Ranger wątpię aby to tak działało :-P nawet jak rzeczywiście przydałoby się doprecyzować warunki trzymania i zabezpieczania zwierząt czy wprowadzić szkolenia na zwierzęta ras agresywnych, bądź ras masywnych i niespokojnych /bo jak dla mnie to właśnie o takie zwierze trudniej dbać i je zabezpieczyć aby się nie "odpaliło" i nie zrobiło krzywdy - niż broń palną/

Jednak te prawa są tyle warte ile skłonność normictwa do ich nieomijania. Nawet nominalnie wysokie kary
  • Odpowiedz