Wpis z mikrobloga

Mirki, co sądzicie o Firefox OS?

Pojawił się preorder nowego telefonu od ZTE, i ma mieć wersję systemu 1.3. Przyznam szczerze, że nie cierpię używać Androida na co dzień jako zwykłego telefonu, a Windows Phone zbyt szybko mi się nudzi. Ogólnie jestem człowiek wyznania #tylkosymbian, a po pewnym czasie chciałbym pobawić się czymś nowym (mojej 5235 pykły już 3 lata w marcu a dalej rządzi!).

Tagi:

maciekawski - Mirki, co sądzicie o Firefox OS? 

Pojawił się preorder nowego telefonu...

źródło: comment_qQO455QafqfXunRDmoUT4aXBQu5SL2Jn.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maciekawski: Bez potężnego zaplecza marketingowego to będzie tylko ciekawostka. Smartfon jest tak dobry jak aplikacje na niego, a na razie nie słyszałem o wielu na Firefox OS. Poza tym architektura tego OSa nakłada jeszcze większe wymogi wydajnościowe na procek i ram, bo każda aplikacja jest de-facto aplikacją webową, czyli działa w przeglądarce.
  • Odpowiedz
@zakowskijan72:

The handset's equipped with a 4-inch WVGA display and runs FFOS 1.3 atop a dual-core 1.2GHz Snapdragon 200 with 512MB of accompanying RAM.

Także z tym nie powinno już być problemu. Co do aplikacji, to w sumie potrzebuję tylko tej do rozmów, smsów, aparatu, muzyki i pasjansa :) Przy każdym telefonie, jaki używałem podczas posiadania 5235 w------ł mnie brak możliwości (czy stosownych apek) do przerzucania utworów i ich pauzowania
  • Odpowiedz
@maciekawski: (#) Takie systemy mimo wielu zalet nie będą miały siły przebicia. Np. Samsung wprowadził serię telefonów Wave, które same w sobie były świetne, z autorskim systemem Bada Os, który też zapowiadał się dobrze, ale został porzucony i stosunkowo nowe telefony pozostały bez wsparcia i aktualizacji.
  • Odpowiedz
@zakowskijan72: nie takie, bo słuchawki mam swoje. Chodzi mi o przełączanie utworów ( ;] ) przyciskami telefonu (słuchawki, głośność, on/off). W Nokii mam to świetnie ustawione na przyciski pod ekranem i nie mogę się od tego odzwyczaić.

@hellsmash86: jak się teraz patrzę wokół tego projektu Mozilli jest sporo osób, aplikacje powstają cały czas (wszystkie są darmowe!), a i sam system ładnie wygląda. Jeśli tylko kod jest udostępniony, to
  • Odpowiedz
@maciekawski: Jak nie lubisz androida to ten Cię będzie jeszcze bardziej wkurzać. Lepiej poczekać na coś z sailfish os, tizenem lub mobilnym ubuntu, jesli chcesz odmiany.
  • Odpowiedz