Aktywne Wpisy
mickpl +1596
cytmirka +207
Ostatnie zdjęcie Rudzika, zrobiłam je kilkanaście minut przed eutanazją… To była moja pierwsza eutanazja podopiecznego psiaka.
Skąd się wziął Rudzik? Jakiś czas temu jego opiekun został oddany do domu starców, a rodzina niestety nie poczuła się ani trochę odpowiedzialna za Rudzika i drugiego psiaka, więc obydwoje trafili pod naszą opiekę.
Rudzik miał chore nerki i kamień na zębach, usunięcie kamienia miało mieć miejsce teraz w piątek, ale już nie doczekał. Według weterynarz i tak nie wybudziłby się po zabiegu, bo wyszło, że serduszko również słabe.
Stan
Skąd się wziął Rudzik? Jakiś czas temu jego opiekun został oddany do domu starców, a rodzina niestety nie poczuła się ani trochę odpowiedzialna za Rudzika i drugiego psiaka, więc obydwoje trafili pod naszą opiekę.
Rudzik miał chore nerki i kamień na zębach, usunięcie kamienia miało mieć miejsce teraz w piątek, ale już nie doczekał. Według weterynarz i tak nie wybudziłby się po zabiegu, bo wyszło, że serduszko również słabe.
Stan
Pacjent mt-07 2015.
Kupiłem używkę w tym sezonie, znajomy który był ze mną go oglądać (bo ja początkujący i #!$%@? się znam) stwierdził że moto ok ale opony to góra do końca sezonu, później do #!$%@? bo bieżnik już się kończy i 5 lat zaraz będą mieć.
Pojechałem sobie na parking poćwiczyć różne rzeczy, jedna z nich to mocne hamowanie (słynne progressive breaking) by wiedzieć jak szybko jestem w stanie zatrzymać tego potwora ( ͡° ͜ʖ ͡°) I zauważyłem że jak mocniej próbuje to tuż przed samym zatrzymaniem (ostatnie pół metra) mi szarpie moto, takie rzeczy "jeb, jeb" na koniec. Jak hamuje delikatniej, "z wyczuciem" to jest elegancko.
Pierwsza myśl to #!$%@? opony i ABS się odpala, ale spróbowałem kilka razy i kontrolki ABSU nie widziałem żeby się zapalała. Dzisiaj mnie naszło, a co jeśli zawieszenie za miękkie, ja za ciężki (+100 kg chuopa) i po prostu im bardziej zaciskam klamkę hamulca, tym bardziej mi moto nurkuje i na końcu już sprężyna dobija końca, odbija (pierwsze jeb) a potem wraca bo wciąż zwalniam (drugie jeb).
Co myślicie?
Moto mam od ledwo miesiąca, trochę mi się nie widzi inwestowanie w nowe sprężyny i kapcie tak szybko, no ale jeśli miałbym przez stockowe się #!$%@?ć i zaliczyć szlifa to taniej wyjdzie je wymienić.
Opcja 3 to zmienić olej w lagach na gęstszy, 10w np, wiele nie pomoże ale zawsze coś. Do tego pewnie już stary jest więc i tak przydałoby się wlać nowy.
Plus to mój pierwszy sezon więc prawdopodobieństwo #!$%@? czegoś głupiego jest najwyższe.
#motocykle
@Zielony34: dobry pomysł.
@LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie: jak w końcu #!$%@? porządnie to może się też odpalić. Oczywiście szczególnie łatwo jak gwałtownie szarpniesz za klamkę. Jak będzie piękny suchy asfalt to tak łatwo nie straci
Opony wymień bez namysłu, to jest jedyna rzecz zapewniająca trakcje i tor jazdy. Nie czekaj do końca sezonu, wymień na nowe. Coś, co dobrze trzyma w zakrętach.
Czy zawieszenie przednie ma regulację napięcia wstępnego? Jeśli tak to trzeba skręcić i zobaczyć jak będzie. Najlepiej zamontuj kamerkę i sprawdź na nagraniu.
@Shuwaks @fotograf_warszawiak: no spróbuję coś nagrać jak będę kolejny raz na placu.
@fotograf_warszawiak: LOL, nie
@krzysztof2033 no te "wibracje" to bardziej na całej kierownicy niż klamce były.
Silnik chciałby zasnać na sprzęgle?
podczas normalnego chamowania nic takiego nie czuje (a w weekend musiałem zachamować mocniej raz czy dwa), z resztą, nawet podczas mocnego chamowania tego nie czułem przez 80-90% długości chamowania, a szarpało na dosłownie ostanim pół metra.
W ten weekend sie nie udało, może