Aktywne Wpisy
lewoprawo +410
Pamiętacie te "kapsuły do umierania" firmy Sarco, które miały być cywilizowanym sposobem na samodzielną, godną eutanazję? Kładziesz się, wciskasz guzik, kapsuła Cię usypia i w ciągu minuty umierasz z powodu niedotlenienia mózgu. Jeśli wpadniesz w panikę, to jest też guzik awaryjny.
W Szwajcarii właśnie odbyła się pierwsza eutanazja tym sposobem i... nie poszło najlepiej. Dodajmy, że szwajcarski rząd nie zgodził się na wprowadzenie do użycia tych kabin, zaś prokurator bezpośrednio ostrzegał Sarco, by
W Szwajcarii właśnie odbyła się pierwsza eutanazja tym sposobem i... nie poszło najlepiej. Dodajmy, że szwajcarski rząd nie zgodził się na wprowadzenie do użycia tych kabin, zaś prokurator bezpośrednio ostrzegał Sarco, by
mickpl +717
Mirki, na początku września 2023 kupiłem auto u handlarza sprowadzającego z Niemiec. Ja jestem laikiem i mógłbym coś przeoczyć, ale było ze mną dwóch kumpli - jeden mechanik, drugi fan motoryzacji, obaj podjarani faktem oglądania auta.
Audi A4 z roku 2005, "bez rdzy", choć i tak byłem pewny, że parę rzeczy będzie do naprawy - przez 8 miesięcy, poza rozrządem wymieniłem m.in. turbo, xenony, klocki hamulcowe. Ok, norma. Ale byłem parę dni temu u konserwatora podwozia i po zdemontowaniu osłon i oczyszczeniu spodu, fachowiec stwierdził:
Mam oświadczenie na mailu, razem z podpisem.
Byłem u jednego blacharza, który mi powiedział, że:
Inny obejrzał i wycenił mi usługę na 8k (za auto zapłaciłem 25k + do tej pory 8k włożyłem w gaz/naprawy). Chcę dziadów pozwać o wadę ukrytą, żeby mi opłacili naprawę. Gadałem z prawnikiem i powiedział, że wina sprzedawcy wydaje się być oczywista, ale dobrze by było, gdybym miał dostęp do strony z ogłoszeniem. Problem w tym, że dzwoniłem do otomoto i powiedzieli mi, że usunęli już ją z archiwum, a Wayback Machine nie potrafi mi jej znaleźć.
Macie jakieś porady, co mogę zrobić - jak znaleźć tę stronę? Ewentualnie, co byście sami zrobili w takiej sytuacji?
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-a4-1-8t-bezwypadkowy-sedan-xenony-serwisowany-166-tys-przebiegu-ID6FLO5E.html
#oszukujo #samochody #kiciochpyta #webstuff
@PucziMMA: Chyba słaby ten prawnik, bo jak nie udowodnisz, że handlarz robił tego baranka, to masz przegrane.
Cyrk
@PucziMMA: ja bym pozwał tych kumpli
1. Naprawiasz sobie to co jest do naprawy i jeździsz zadowolony z auta
2. Sprzedajesz auto już teraz godzac się z tym, że nikt Ci nie zwróci za gaz czy inne naprawy, które już zrobiłeś.
Niestety, ale po 8 miesiącach to auto mogło zardzewiec bo jeździłeś nim w głębokiej wodzie albo z innego h-j wie jakiego powodu. Raczej sprawa jest z góry przegrana. Jak znam życie to na
@PucziMMA to dla ciebie cenna lekcja
Ze jak sie NIE JEST czlowiekiem klasy sredniej/wyzszej to sie NIE KUPUJE samochodow takiej klasy. A jak juz sie kupuje, i chce sie nimi jezdzic to sie je naprawia a nie placze ze
@PucziMMA: co bysmy zrobili? Przestali probowac zrzucac wine na typa. Chlopie, przeczytaj jeszcze raz co napisales i o co rzeczywiscie ci chodzi. Jezeli ktos tu jest w c--j nie w porzadku to ty
@PucziMMA: ty juz z tymi kolegami to sie uspokoj, juz dwoch ekspertow na ogladanie brales. A tu ci p------i glupoty, kazdy prawnik za hajs ci powie - tu masz slowo przeciwko slowu, zaraz rok od sprzedazy auta - nic nie udowodnisz a hajs wydasz
@tumiwisizm
Jesli oni byli "podjarani" faktem oglądania dwudziestoletniego gruza, to ja sie wcale nie dziwie obrotowi całej sprawy.
Nie no, pewnie nie ma to nawet znaczenia, bo to zwyczajnie niemożliwe żeby ta cała historia to nie był bait.
3/10, bo kilka osób się złapało.
Pewnie sprzedany jako igiełka xDDD
Poza tym a4 za 25k to też grubo, przecież przebieg jest nierealny.
Sam miałem 1.8T BEX (190km fabrycznie) pełny sline, łamana obszyta kiera, radio android, LPG, w ciągu 3 lat zrobione pół auta