Mirki, w przyszły weekend biegnę swój pierwszy półmaraton w życiu. Nie ukrywam, że trochę jest stresik. Jestem dość dobrze wybiegany, ale jednak to będzie pierwszy tak duży event w moim życiu.
Mam parę pytań odnośnie przygotowania:
1. Jak wcześnie wstajecie przed takim biegiem? 2. Co na śniadanie? 3. Jakieś inne rytuały przed biegiem?
@semen_korczaszko: 1. 2-2.5h przed startem żeby 2h przed startem zjeść śniadanie i mieć czas na zrobienie dwójeczki ( ͡°͜ʖ͡°) 2. 2 bułki kajzerki lub inne jasne pieczywo z dżemem lub miodem 3. Zdecydowanie warto wypić kawę, która pobudzi jelita i ułatwi zrobienie dwójki. Na kolację dzień wcześniej warto zjeść makaron z jakimś lekkim sosem np. Pomidorowym (ja raczej unikam nadmiernej ilości tłuszczu dlatego sos
@semen_korczaszko: generalnie zgadam się z tym co napisał kolega powyżej. Na start weź sobie mała butelkę wody, żeby móc się napić po rozgrzewce. Tylko nie przesadzaj z tym piciem, żeby potem co 3 km nie sikać. Zrobiłbym jakieś 10-15 min rozgrzewki, trochę spokojnego truchtu i 3-5 szybszych przebieżek po ok 100m. Rozgrzewkę zaczynam zwykle ok 30-40 min przed startem, żeby mieć potem jeszcze czas na spokojne dojście do strefy startowej,
@semen_korczaszko Pewnie kwestia indywidualna, ale u mnie przy dłuższych dystansach świrował żołądek. Przed połmaratonem zapobiegawczo stoperan, i obyło się bez przygód. I jak pisali poprzednicy, przed samym startem warto iść jeszcze raz się wysikać, bo mimo że myślałem że pęcherz pusty, to od 3km już zacząłem rozważać szybki pit-stop na siku ( ͡°ʖ̯͡°)
Mam parę pytań odnośnie przygotowania:
1. Jak wcześnie wstajecie przed takim biegiem?
2. Co na śniadanie?
3. Jakieś inne rytuały przed biegiem?
#bieganie #biegajzwykopem
1. 2-2.5h przed startem żeby 2h przed startem zjeść śniadanie i mieć czas na zrobienie dwójeczki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. 2 bułki kajzerki lub inne jasne pieczywo z dżemem lub miodem
3. Zdecydowanie warto wypić kawę, która pobudzi jelita i ułatwi zrobienie dwójki. Na kolację dzień wcześniej warto zjeść makaron z jakimś lekkim sosem np. Pomidorowym (ja raczej unikam nadmiernej ilości tłuszczu dlatego sos