Wpis z mikrobloga

Podpowie mi ktoś jak (raspberry? Inne platformy? ) ogarnąć "system" sterowania zaworami elektrohydraulicznymi, tzn chciałbym sterownik, system, który po naciśnięciu przycisku podaje olej przez zawory na tłoki, w odpowiednim momencie wyłącza przepływ, następnie podaje olej przez inny zawór, czyta obroty maszyny i po odpowiedniej ilości obrotów zamyka przepływ (też w odpowiednim miejscu obrotu maszyny) i tak dalej? Jak zacząć, jakiś poradnik, jak to "zaprogramować", myślę że ogarnę ale nie wiem czego się złapać.
#elektronika #elektryka #automatyka
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@PolCzlowiekPolLitra: tak, może poza sprzęgiem (wolałbym na sztywno ze względu na manewrowanie) i rodzajem owijarki (na filmie ramiona kręcą się wokół beli, ja mam obrotowy stół kręcący belą a folia jest nieruchoma).
  • Odpowiedz
@misiekss: ten obrotowy stół nie będzie rzucał całością?
A załadunek i rozładunek da się załatwić jednym zestawem siłowników?
Nie potrafię też sobie wyobrazić jak na wyglądać podawanie tej folii. Przy podobnej stacjonarnej maszynie folia ciągnęła się podczas wyrzucania, nowy balot był na nią kładziony i dopiero stół odcinał folię przy pierwszym obrocie.
I ogółem potrzebujesz wielu czujników jak to rzeczywiście ma być automatyczne. Czy jesteśmy ustawieni do załadunku, czy załadunek
  • Odpowiedz
  • 1
@ShortyLookMean: nie sądzę, sama prasa to 3 tony, owijarka podczas pracy jest całkiem stabilna no i nie ma to dużych obrotów. Rozładunek i załadunek raczej osobne tłoki - widzę to w ten sposób, że ramię podające bele na owijarke jest nieruchome (pomiędzy prasą a owijarką), natomiast rozładunek będzie do tyłu - albo też jakieś ramię, albo wykorzystanie oryginalnego wyrzutu poprzez podniesienie stołu.
Co do podawania folii - w przyszłym tygodniu
  • Odpowiedz