Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci Oglądałem niedawno film Dumb Money (o Roaring Kitty i GameStop) i mam nadzieję, że za parę lat doczekamy się takiego filmu o spadkowiczach z tagu. Oczywiście @mickpl w roli głównej (kto mógłby go zagrać?), ale powinny być też poruszane wątki @pastibox, @affairz i innych mirkujących na tagu. Nawet sytuacja jest podobna, bo gdy "ulica" zaczyna wygrywać, biznes zaczyna grać nieczysto i to on ostatecznie odnosi zwycięstwo. W filmie była to sytuacja kiedy Robinhood przestał umożliwiać zakup akcji, u nas byłoby to uchwalenie dopłat do kredytów w postaci BK2%. W rolach antagonistów Waldemar Buda i Tomasz Narkun. Podobny jest też fakt, że zagadnienie ekonomiczne staje się swojego rodzaju ruchem politycznym (w GameStop chodziło o dowalenie WallStreet, w tym filmie ludzie walczą z Koalicją Deweloperską). Moim zdaniem świetny film z wieloma zwrotami akcji.
  • 9
  • Odpowiedz
@jacos911: dla mnie taki film to byłaby populistyczna bajka na dobranoc.
Nie ma czegoś takiego jak jednolita "ulica" która ma zbieżne interesy i złowrogi "biznes" który zawsze jest demoniczny i chce w dzień i w nocy wyssać krew z tej "dobrej" ulicy.

To troche bardziej zniuansowane.
  • Odpowiedz
@thorgoth: Niuans jest taki, że zjawisko to nazywa się PLUTOKRACJĄ.
Leci łapówa tam gdzie trzeba i można rypać szaraków
U nas akurat na betonowym złocie. Pompuje się rynek od lat....
Od 2020 narzut dewelopera na mieszkanie wzrósłz 42% na 67%. xD Oni więcej zarabiają na betonie niż APPLE na technologii premium.
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: czemu nie zostaniesz deweloperem zatem, skoro to takie profitne i zapewne łatwe?

Moja żona na praktykach studenckich pracowała z taką głęboką patolą, typu wyuczona bezradność, FAS w trzecim pokoleniu, zaszczana melina.
Zawsze tego typu ludzie twierdzą że są biedni bo są ucziwi, a ci bogole to są bogaci i mają te samochody i mieszkania dlatego że kradno, gwałco dzieci i dajo łapówki.
Takie menel-moral-superiority, a kto ponad menel ten złodziej.
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: czemu nie zostaniesz deweloperem zatem, skoro to takie profitne i zapewne łatwe?

@thorgoth: Czemu tworzysz Chochoła?

Twoja narracja strasznie to przypomina. Nie pomyślałeś czasem że to że cie nie stać na mieszkanie może wynikać z tego jaki ty jesteś a nie ze spisku rothchildów, deweloperów i jaszczuroludzi?

@thorgoth: urzędnikówi pozyskiwać grunty z reprywatyzacji to nie każdy może

@wuwuzela1: czemu nie zostaniesz deweloperem zatem, skoro to takie profitne
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: nie mam nic wspólnego z deweloperką, mam własny dom który spłaciłem pracą własnych rąk i generalnie zero osobistego zaangażowania w temat ¯\(ツ)/¯

Po prostu od ciebie bije populizmem "zaorajmy deweloperów i ceny nagle spadną". W każdej dziedzinie życia tego typu panaceum dla ludu jest głupie.
Wysokie marże na danym rynku z reguły z czegoś wynikają i nie zawsze tym czymś jest akurat złodziejstwo czy dopłaty.

Nie znam w historii światowej
  • Odpowiedz
@jacos911: ja proponuje kolejny film, The Big Short, gdzie:
-dump money to oczywiście spadkowicze, fundusze hedge, wieszczący krach na rynku nieruchomości i upadek MBSów/CDOs i shortujacy rynek nieruchomości za pomocą swapów z bankami
-smart money to ulica kupująca mieszkania jak #!$%@?, na zmiennej stopie procentowej, jakby piekła nie było, oraz bankierzy z Lehman Brothers i inne instytucje po przeciwnej stronie betu
  • Odpowiedz