@Tom_Ja: czyli kolejne "lewactwo, które przyszło z zachodu" xD A tak na poważnie, bardzo dobry wpis - wiele osób serio myśli, że to jakaś "data z sufitu" wymyślona przez ZSRR, kiedy prawda jest z goła inna.
Dziś Noc Walpurgi uważajcie na siebie. Będzie odbywał się szabat czarownic na górze. Rano po tym Święto Pracy, międzynarodowy dzień klasy robotniczej.
Wiele osób błędnie uważa, że święto powstało w związku z tłumieniem strajków w Chicago w 1886 roku, taką wersję sugeruje polska Wikipedia. W rzeczywistości wszystko nie tak jak myśli prostak.
@Kotouak: duży ode mnie respekt za ten wpis jak i Opa za wspomnienie tych wydarzeń - sam chciałem dodać coś podobnego pod tagiem #1maj. 3/4 gimbusów mentalnych i ludzi ktorzy tu siedzą I piszą na tym portalu uważa tak, bo nawet głupiej Wikipedii nie chcą przejrzec i się dowiedzieć - warto tez byłoby wspomnieć, że w Polsce tez robotnicy się domagali szacunku - czegoś co obecnie nie
A tak na poważnie, bardzo dobry wpis - wiele osób serio myśli, że to jakaś "data z sufitu" wymyślona przez ZSRR, kiedy prawda jest z goła inna.
https://wykop.pl/wpis/76075451/dzis-noc-walpurgi-uwazajcie-na-siebie-bedzie-odbyw
Prosze plusować.
Będzie odbywał się szabat czarownic na górze.
Rano po tym Święto Pracy, międzynarodowy dzień klasy robotniczej.
Wiele osób błędnie uważa, że święto powstało w związku z tłumieniem strajków w Chicago w 1886 roku, taką wersję sugeruje polska Wikipedia.
W rzeczywistości wszystko nie tak jak myśli prostak.