Wpis z mikrobloga

@moll kuchnia indyjska jest idioto odporna:

Podaje przepis na nie konserwatywne tikka masala

-podsmazyc na oleju/masle imbir czosnek i kurczaka w przyprawach masala
-podsmazyc cebule
-wlac pomidory z puszki
-wlac śmietanę 30% (pewnie wystarczy pół) i przyprawic do smaku tym tandori masala

Curry można zrobić tak samo ale śmietanę zastąpić mleczkiem kokosowym i dodać drobno pokrojoną paprykę

Tych dań nie da się #!$%@?, to są dania w typie gulaszu
@Itslilianka: Masz podaną potrawę na opakowaniu. Masala to dosłownie mieszanka przypraw. Masz mieszankę przypraw do curry z kurczakiem, masz mieszankę przypraw do dania pieczonego w piecu tandoor i mieszankę do curry w stylu madras.

Generalnie curry robisz tak, że podsmażasz cebulę, czosnek i przyprawy (opcjonalnie można też koncentrat pomidorowy), później obsmażasz białko i/lub warzywa, zalewasz jakimś płynem (mlekiem kokosowym, pomidorami etc) i dusisz aż będzie dobre.