Aktywne Wpisy
moll +156
Tunel już stoi! Trochę pomagałam, ale na tyle dobra konstrukcja, że mój niebieski postawiłby praktycznie sam (z trochę większymi trudnościami)
@_aqq wołam, bo chcialeś zobaczyć na gotowo
#ogrodnictwo
@_aqq wołam, bo chcialeś zobaczyć na gotowo
#ogrodnictwo
sznioo +46
Czy to jeszcze Polska czy już Ukraina? Tym razem pytam serio
#ukraina
#ukraina
#motoryzacja #energetyka #samochodyelektryczne
O wodorze to tyle tylko słyszalem, że on jest dobrym pomysł dla farm wiatrowych i słonecznych, bo one produkują nadwyżkę prądu w ciągu dnia. Taka nadwyżka mogła być (nawet nie-efektywnie) być uzwana do produkcji wodoru
Nieistotne o co chodzi. Jest to po prostu nierealne
Z tym wodorem to jest dodatkowo problem ze stacjami tankowania i przechowywaniem. E paliwa jest dużo lepszym rozwiązaniem przejściowym, bo nie trzeba zmieniać floty aut
@cwlmod: Tak, problemu ktorego rozwiazanie jest nieopłacalne.
Ile jestes w stanie zaplacii za zaoszczędzone minuty.
@cwlmod: Dlaczego skoro cena baterii jest nizsza na dłuższa mete niz sprzęt do produkcji wodoru?
@cwlmod: Koszty stałe. Sprzęt jest drogi, a przez większość czasu stoi nieużywany, bo czeka na nadwyżki energii. To tak nie będzie działać. Trzeba będzie dokupować prądu, a to już się robi nieopłacalne.
Ale tą energię, która nie jest wykorzystana można właśnie wykorzystać do ładowania aut, bez tego wszystkiego dookoła i bez znacznego przewymiarowania OZE
A dlaczego nie? Popatrz szerzej a nie z dzisiejszej perspektywy, to transformacja transportu i energetyki na dziesięciolecia.
Btw widziałem tak na jednym dworcu we Francji, zamiast postawić np 4 szybsze ładowarki, dali 3 kw na każde miejsce parkingowe. I tak tam auta długo stoją.
Mogą, a nawet powinny (dla wykorzystania OZE) w dzień.
@PiotrFr: bo to nie jest realne ¯\(ツ)/¯
Ciągnąć skąd? Z Bełchatowa? Wszędzie są przyłącza, na każdej ulicy i przy każdej nieruchomości.