Wpis z mikrobloga

@Uncontrollable24 wg mnie z wszystkiego co wymieniłeś, jedynie ropa będzie miała wpływ na inflację.
Jak dla mnie konsensus lub 0.1% powyżej.
Wg mnie wysoko stojąca ropa nie jest powodem do oglądania cięcia stópek. Jakieś nowe źródło (Wenezuela?), zwiększenie wydobycia z istniejących odwiertów, może pivot OPEC, skutecznie poślą cenę ropy w dół.
  • Odpowiedz
@Uncontrollable24 dane srane, pewnie znów odchylenie 0,1% od konsensusu w któraś stronę, pobuja trochę na świeczkach M1 i tyle, 2022 i połowa 2023 to były ciekawe odczyty CPI po których były lagi na kilkaset punktów i miotało po nich wszystkim przez kilka dni, teraz to już nie ma odczytów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Uncontrollable24 idzie sezon wyników i to będzie ciekawe, co spółeczki powiązane z AI pokażą i czy ogólnie Big-Tech znów dowiezie, siwy bajerant i jego cięcia stópek dwa miesiące w te czy wewte już na nikim nie robią wrażenia ʕʔ
  • Odpowiedz
@Uncontrollable24:

Ropa dość mocno podrożały

No właśnie. Cena paliw ma dosć znaczący wpływ na CPI w usa, a nikt w progrnozach nie przewidywał cięć OPECu.
Obstawiam że ~0.2 powyżej cons, ale nie zakładam się przeciwko amerykańskiej gospodarce wiec po prostu czekam ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz