Wpis z mikrobloga

Majonez kielecki skład:

Olej rzepakowy rafinowany
musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy)
woda
żółtka jaj kurzych (7,0%)

Majonez Winiary skład:
olej rzepakowy
żółtko jaja 6,0%
ocet
musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat)
cukier
sól
przyprawy
przeciwutleniacz (E385)
regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

Tu nawet nie ma co porównywać xD

Swoją drogą - w winiarym jest więcej octu niż w kieleckim, ale wszystko tak zalane olejem że można poczuć tylko tłuszcz xD

#majonez #kielecki
  • 15
  • Odpowiedz
@bardzospokojnyczlowiek: Kielecki to majonez, a Winiary to wyrób majonezowopodobny. Wystarczy popatrzeć na skład. Dodatek EDTA już całkiem skreśla kupno tego czegoś.

Jednak dla Polaków z wypalonymi kubkami smakowymi od taniej wódki i papierosów, Winiary jest rarytasem.

Tylko Kielecki.
  • Odpowiedz
@wykolejony @matowy ok, nie wiedziałem. Miałem swego czasu duza styczność z EDTA i czy to jest jakiś zabójczy specyfik? Wątpię. Skoro jest dopuszczony do obrotu to tym bardziej wątpię że komuś coś się stanie jak zje sałatkę z majonezem :D
  • Odpowiedz
@wykolejony: no właśnie wypalone kubki smakowe od wódy i fajek wymagają mocnych wrażeń, które jest w stanie zapewnić ocet, a więc majonez kielecki.

Majonez winiary jedzą nieprzechlani ludzie, którzy mają działające prawidłowo kubki smakowe, które majonez Winiary delikatnie pieści swym smakiem
  • Odpowiedz