@klamovsky: na luzaku. Sypialnia salon i pokoj na silke/biuro/cokolwiek was kreci. Nawet bombelka zmiescicie, nie sluchaj madralinskich ktorzy twierdza inaczej. No chyba ze to jeden 34m pokoj w kamienicy z lazienka i kuchnia, wtedy malo pomieszczen troche :)
@klamovsky: Sąsiedzi obok mieszkają tak 2+2 i żyją. Moim zdaniem metraż spoko, zależy jak ustawne, czyli czy 20 metrów nie odpada na jakiś przedpokój i korytarze.
lub druga łazienka z czapy (chociaż to można już przerobić na jakąś pralnie),
@makaronzjajkiem: Druga łazienka to must-have. Jedna z wanną, druga z prysznicem. Obie z sedesem - docenisz gdy zjecie coś podejrzanego albo gdy przygotowujecie się na imprezę i druga połówka okupuje łazienkę ( ͡°͜ʖ͡°)
Czy 54m2 na dwie osoby to już git metraż czy chów klatkowy?
@klamovsky: Jeśli z tego łazienka ma mniej niż 14 metrów, to całkiem ok. Ja z narzeczoną mieszkałem na 48 metrach, ale brakło nam do naszych potrzeb 2 pokoi i obecnie mamy 90 metrów dom. Jednakże myślimy nad mieszkaniem 100-115 metrów.
@klamovsky: dla wykopka mieszkającego z rodzicami w domu > 150 m2 każde mieszkanie < 60 m2, to klitka i poniżej godności. ( ͡°͜ʖ͡°)
Tak jak już inni wspomnieli, zależy co chcesz robić w tym mieszkaniu. Jak większość dnia jesteście poza domem, często wyjeżdżacie, nie planujecie dzieci i jesteście minimalistami, to będzie aż nadto. Jak pracujecie zdalnie, macie psa, kota, konia, mnóstwo rzeczy, w tym
@klamovsky: przeciez to pytanie jest bez sensu - jak chcesz miec w domu setup do pracy zdalnej i jeszcze jeden setup gamingowy albo simracing rig a zona/konkubina z kolei swoje miejscożerne fanaberie to szybko zrobi sie za malo, a jak obydwoje spedzacie wiekszosc czasu w pracy i w mieszkaniu tylko spicie i ewentualnie jecie to miejsca az nadto
@klamovsky: wystarczająco do normalnego życia. O ile na 54m2 masz 3 pokoje (czyli 2 pokoje + salon), to bez problemu można spać/pracować w jednym z pokoi, a druga osoba może kursować między salonem a trzecim pokojem.
@mlodygustaw: Ok boomer. Kiedyś jak ząb bolał to się szło do kowala wyrwać, a w dwuosobowym łóżku spały 4 osoby wzdłuż i jeszcze dwie w nogach. Można prać ręcznie na tarce w rzece? Można. Ale po co? Po to się rozwijamy jako cywilizacja żeby było coraz lepiej, a nie żeby stać w miejscu.
@klamovsky: Mieszkałem na 265 metrach i dla rodziny 2+2 było to akurat, biorąc pod uwagę miejsce na pojazdy, narzędzia, pokój dla gości z oddzielną kuchnią i łazienką, i że był to do dom, a nie mieszkanie. 54 metry na dwie osoby może być ok jak jest dobry rozkład pomieszczeń i ich wykorzystanie, oraz jak się ma co najmniej jedną większą piwnicę. Bez żadnej piwnicy będzie bardzo słabo.
Ostatnio sobie rozmyślałem nad tym jak się wymagania zmieniły. Mój ojciec jak się urodził to rodzina 2+2 mieszkała na dwóch pokojach, łazienka i kuchnia były współdzielone z innymi mieszkańcami kamienicy. Dopiero potem dziadek dostał od zakładu pracy mieszkanie już z kuchnią i łazienką (też dwupokojowe). Moja mama mieszkała w dwupokojowym mieszkaniu z rodziną 2+3. Potem jak ja się urodziłem to mieszkaliśmy przez parę lat u dziadków (czyli dziadkowie + moi rodzice +
@makaronzjajkiem: Druga łazienka to must-have. Jedna z wanną, druga z prysznicem. Obie z sedesem - docenisz gdy zjecie coś podejrzanego albo gdy przygotowujecie się na imprezę i druga połówka okupuje łazienkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@klamovsky: Jeśli z tego łazienka ma mniej niż 14 metrów, to całkiem ok. Ja z narzeczoną mieszkałem na 48 metrach, ale brakło nam do naszych potrzeb 2 pokoi i obecnie mamy 90 metrów dom. Jednakże myślimy nad mieszkaniem 100-115 metrów.
Tak jak już inni wspomnieli, zależy co chcesz robić w tym mieszkaniu.
Jak większość dnia jesteście poza domem, często wyjeżdżacie, nie planujecie dzieci i jesteście minimalistami, to będzie aż nadto.
Jak pracujecie zdalnie, macie psa, kota, konia, mnóstwo rzeczy, w tym
To zależy od ilości pomieszczeń. Im więcej pokoi tym lepiej.
Też ma wpływ wysokość pomieszczeń - im wyższe sufity tym lepiej.
Ale na ogół 53 metry to powinno dać radę w każdej konfiguracji o ile układ nie jest skopany.