Aktywne Wpisy

dumblecunt +474
czy tylko mi się wydaje, czy Kwachu absolutnie zdominował tych pisowskich funkcjonariuszy? xDDD #kanalzero

eleganckichlopak +544
Porównajcie sobie Dude z przed kilku dni z którego nawet Mazurek kręcił beke do Kwacha dziś. To jest jakaś gigantyczna przepaść intelektualna. Niesamowite, że ten naród mógł kiedyś wybrać prezydenta Kwaśniewskiego, a później po 10 latach prezydentury półgłówka może wybrać zwykłego przestępcę XD To społeczeństwo zachowuje się tak nielogicznie xd
#kanalzero
#kanalzero

Jakie proporcje pamięci dedykujecie na off-heap oraz na kontener? Zauważyłem, że gdy pozostawię więcej, to zarówno off-heap, jak i kontener zużywają więcej zasobów, a gdy zostawiam mniej, to chociaż nie ma awarii, to zużywają mniej pamięci.
Chciałbym rozważyć dwa przypadki:
1. 500m XMS/XMX
2. 1000m XMS/XMX
Jak ustawić kubernetes memory request? Ile z tego przewidujecie na off-heap, a ile na kontener?
Wspierałem produkcyjne apki które miały poza heapem te 10%, a miałem takie co zjadały np. 14GB ram z czego ponad 6 poza heap...
10% procent zdarzało się i przy takich co jadły 3GB i przy takich co jadły 15. Nie było nigdy prostego wyjaśnienia, raczej zależało od tego jak aplikacja jest napisana i ile funkcjonalności. Ta z >6GB poza heap była dość skomplikowana i na świeżym stacku springbootowym. Wśród
Tak od siebie to zaproponowałbym przede wszystkim znaleźć jeden zestaw ustawień który zachowuje się sprawnie w jednym konkretnym ruchu. Np. "potwierdziłem że w testach 1 vcpu i 6GB ramu jest ok dla zalogowanych 30 userów, czyli średnia 150 requestów na sekundę", oczywiście na tyle
Jak nie masz
synchronized, alboReentrantLock, to mniej użyjesz off heap. Za to klasy Atomic* nie komunikują się w ogóle z systemem i przez to nie zjadają offheap.Także wersja java, ilość wątków na GC, czy sam algorytm GC, także ma znaczenie. Wielkość aplikacji, ilość klas, ilość synchronizacji, rodzaj GC, ilość wątków na