Wpis z mikrobloga

Witam. Czy ktoś wie jaki obiektyw pozwoli uzyskać podobny bokeh?
Jest to najładniejszy bokeh który widziałem do tej pory, który osobiście mi się podoba.
Szukam czegoś na APSC albo FF.

PS. Zdjęcie które przedstawiam było wykonane jakimś zmodulowanym obiektywem Neokino na średnim formacie.

#fotografia #fotografiaanalogowa #obiektywy
mustafas00 - Witam. Czy ktoś wie jaki obiektyw pozwoli uzyskać podobny bokeh?
Jest to...

źródło: 53507831324_5a4c8c58fa_o

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mustafas00: to samo to to nie będzie ale manualny rosyjski Helios-44M-7 dawał u mnie podobne rezultaty. Bokeh inny ale całkiem podobny imo, a jak chcesz taki mocny bokeh to musisz poszukać jakiegoś starego manualna z dobrym światłem np 1.2
  • Odpowiedz
@mustafas00: tu był obiektyw projekcyjny 116mm f/1.6 bodajże. Najtaniej, jeśli nie chcesz się grzebać w takich tematach będzie chyba Cyclop vel Helios 85/1,5
  • Odpowiedz
@mustafas00: Czy ten bokeh jest aż taki ładny? Nie mówię, że jest brzydki, ale dla mnie taki trochę zero-jedynkowy, chociaż być może to wynika z kompozycji zdjęcia. Jest obiekt na pierwszym planie i tło. Tak troszkę dziwnie w rogach, zwłaszcza w prawym dolnym, taki trochę efekt poruszenia. Chętnie zobaczyłbym inne zdjęcia z tego szkiełka.
  • Odpowiedz
  • 0
IMHO to jakiś średni format, ale poczytaj o Metodzie Brenizera

@mozetenjestwolny:

Zaskoczyłeś mnie. Nic o tym nie wiedziałem. Wielkie dzięki. Ale tak po krótce czym to się różni od zdjęcia na szerszym obiektywie?
  • Odpowiedz
  • 0
@clown_world_order:

to samo to to nie będzie ale manualny rosyjski Helios-44M-7 dawał u mnie podobne rezultaty. Bokeh inny ale całkiem podobny imo, a jak chcesz taki mocny bokeh to musisz poszukać jakiegoś starego manualna z dobrym światłem np 1.2

Jakie obiektyw proponujesz? Kupiłem Carenar 1.4, ale jeszcze do mnie jedzie, więc nie mogę nic o nim powiedzieć.
  • Odpowiedz
  • 0
@suluf:

petzval powinien dać podobny obrazek.

Posiadam Petzvala od lomography 55 f 1.7, ma nieziemski bokeh, rewelacja, ale człowiek ciągle szuka czegoś nowego ;)
Jednak ten że zdjęcia daje inny bokeh
  • Odpowiedz
  • 0
@kuraku:

tu był obiektyw projekcyjny 116mm f/1.6 bodajże. Najtaniej, jeśli nie chcesz się grzebać w takich tematach będzie chyba Cyclop vel Helios 85/1,5

Zgadza się, obiektyw projekcyjny. Neokino 125 1.6. Facet na eBay wystawił go za 1300 dolarów.

Ten Helios bardzo zdrożał. Pamiętam że można go było spokojnie kupić za 1800zł
  • Odpowiedz
  • 1
@kecajek:

Czy ten bokeh jest aż taki ładny? Nie mówię, że jest brzydki, ale dla mnie taki trochę zero-jedynkowy, chociaż być może to wynika z kompozycji zdjęcia. Jest obiekt na pierwszym planie i tło. Tak troszkę dziwnie w rogach, zwłaszcza w prawym dolnym, taki trochę efekt poruszenia. Chętnie zobaczyłbym inne zdjęcia z tego szkiełka.

Wpisz: Neokino 125 1.6 jest sporo zdjec
  • Odpowiedz