Wpis z mikrobloga

#kryptowaluty #podatki czy ktoś się orientuje ile mniej więcej może kosztować rozliczenie PIT-u od krypto w biurze księgowym? raczej nie handluje zbyt dużo, bo to co kupię to trzymam, max kilkanaście transakcji rocznie, wszystkie operacje na jednej giełdzie (Binance), bez większych wydziwień - normalne wpłaty fiatów przelewami lub Zen, handel na rynku spot, trochę zysku z Binance Earn. czy to kwestia kilku stówek, np. 200-300zł czy trzeba się liczyć z większym wydatkiem?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@jestem_soba nie wiem ile, ale nie potrzebujesz do tego biura, są usługi internetowe. Płacisz 5 dych czy tam stówę, spinasz z api z giełdy według instrukcji i masz policzone. Ogarniesz w pół godziny :)
  • Odpowiedz
  • 0
@gdi2: w ostatnich latach korzystałem z Cryptiony, ale chyba się zawinęli i zastanawiam się jak to w tym roku ogarnąć. masz jakąś sprawdzoną alternatywę?
  • Odpowiedz
@jestem_soba
Wykazujesz co roku wpłaty na giełdę na PIT-38, które będą mogły stanowić koszty uzyskania przychodu?
Jeśli TAK, to podatek (19%) zapłacisz tylko od zysków
Jeśli nie, to podatek (19%) zapłacisz od całości.

Ogólnie temat prosty jak
  • Odpowiedz
  • 4
@jestem_soba w skrócie jak tylko wpłacałeś na binance, to każdego roku wpisujesz w pit-38 koszt. Żadnego podatku nie płacisz. Zapalcosz jak wypłacisz z giełdy. A po to wpisujesz w pit-38 koszt, aby o to zapłacić mniej podatku. Generalnie ogarniesz. Siedź na tagu. W przeciągu miesiąca, będzie to jeszcze kilkanaście razu to wyjaśniane przez dobrego fachowca. @kalkulatorgieldowy
  • Odpowiedz
@jestem_soba: Generalnie to jak to są grosze to bym to walił. Zarobiłem na CRO szczęśliwym trafem trochę ponad 8k i przelałem sobie na konto bankowe, minęły ze dwa lata i nikt się nie dowalił.
  • Odpowiedz
  • 0
dzięki wszystkim za odpowiedzi, nie spodziewałem się takiego odzewu. :)

@yaszczur: tak, co do tej kwestii to rozliczam co roku ile wpłaciłem na giełdy. widzę, że ogarniasz temat dlatego z ciekawości zapytam: co w przypadku, gdybym np. zgubił dokumenty związane z wpłatami fiatów i ich wymianą na krypto i nie miał jak tego udowodnić? czy to wiąże się z jakimiś grubszymi problemami czy „tylko” z tym, że będę musiał zapłacić
  • Odpowiedz