@NaczelnyAgnostyk: już z 4 lata temu zaczęło się, że jest szkodliwy i przestali polecać. A mode napędzały koncerny pakujące to wszędzie, bo tańszy. I trzeba zrobić mu prasę.
@ZielonaOdnowa: i jeść tylko gotowane sosiste jak stare dziady?
Nie, nie moja wina że szczytem twoich zdolności kulinarnych jest wrzucenie na patelnię kielby i podsypanie cebulą a o pieczeniu czy gotowaniu nie słyszałeś. Przynajmniej jak rozumiem nie potrafisz tego zrobić tak żeby jedzenie było smaczne? Bo taki trochę jest wydźwięk tego twojego komentarza. Chociaż nie do końca wiem co znaczy "sosiste".
@Nakrecany_samotny_spacer: można, jak najbardziej. Kwestia tego, że u nas oliwa jest dość droga i w sumie szkoda nierafinowanej zużywać do smażenia skoro i tak nie będzie czuć jej smaku.
@Nakrecany_samotny_spacer I nikt konkretów nie napisał oczywiście. Przede wszystkim smażąc na jakimkolwiek tłuszczu jest szansa na wydzielanie się substancji rakotwórczych. To co znacznie zwiększa tę szansę to przekroczenie punktu dymienia danego tłuszczu (czyli podgrzanie do temperatury, w której tłuszcz zaczyna dymić). Są oleje z niższym punktem dymienia, jak na przykład oliwa, a są oleje z większym punktem dymienia, jak na przykład olej kokosowy.
@Nakrecany_samotny_spacer zależy co smazysz i na jakiej temp. Jeśli to np stek to słabo bo oliwą ma niższa temp dymienia, ale jakieś warzywa to już jak najbardziej
#dieta #gotowanie
Czy moża smarzyć na oliwie extra virgi
@ZielonaOdnowa: i jeść tylko gotowane sosiste jak stare dziady?
Nie, nie moja wina że szczytem twoich zdolności kulinarnych jest wrzucenie na patelnię kielby i podsypanie cebulą a o pieczeniu czy gotowaniu nie słyszałeś. Przynajmniej jak rozumiem nie potrafisz tego zrobić tak żeby jedzenie było smaczne? Bo taki trochę jest wydźwięk tego twojego komentarza.
Chociaż nie do końca wiem co znaczy "sosiste".
I nikt konkretów nie napisał oczywiście. Przede wszystkim smażąc na jakimkolwiek tłuszczu jest szansa na wydzielanie się substancji rakotwórczych. To co znacznie zwiększa tę szansę to przekroczenie punktu dymienia danego tłuszczu (czyli podgrzanie do temperatury, w której tłuszcz zaczyna dymić). Są oleje z niższym punktem dymienia, jak na przykład oliwa, a są oleje z większym punktem dymienia, jak na przykład olej kokosowy.
Zatem na oliwie można smażyć, ale należy to robić