Siema, jak to jest z tymi Pracowniczymi Planami Kapitałowymi. Myślę o przystąpieniu do programu bo nawet jak mała to zawsze jakaś kasa wpadnie, ale jak to jest np w przypadku chęci pokrycia wkładu własnego, bo z tego co czytałem to te pieniądze podlegają zwrotowi, czyli co odkładam dajmy na to 10 lat, chcę wypłacić kasę na wkład własny i muszę oddać te pieniądze które odkładałem przez 10 lat? Czyli rozumiem to tak, że mogę wypłacić dowolną ilość pieniędzy z konta bez oddawania ich, ale jak będę chciał użyć ich jako wkład własny to muszę je oddać? Jaki to ma sens?
Jeszcze mam pytanie jak to wygląda z punktu pracodawcy, w mojej firmie byłbym jedyną osobą która wyraża chęć przystąpienia do PPK. Pracodawca musi ogarnąć kogoś kto ogarnia te PPK czy robi to osoba która wylicza listy płac i robi przelewy z wypłatami? Pytam bo rozmawiałem z szefem o tym, że rozważam przystąpienie do PPK i oczywiście jak to pracodawca powiedział, że to będzie dla niego duży problem bo nigdy nie było sytuacji, że ktoś chciał przystąpić i będzie musiał zorganizować specjalnie dla mnie jakąś osobę która będzie się tym zajmowała, wspomniał też o OFE i żebym się jeszcze zastanowił czy na pewno chcę bo pewnie na tym stracę itp Czy wprowadzenie PPK to na prawdę tak dużo formalności i trzeba załatwić jakiegoś magika który potrafi to ogarnąć?
Dodatkowo pracodawca powiedział, że jeżeli się zdecyduje to żebym poczytał o instytucjach które tym zarządzają bo im w sumie to obojętne gdzie mieli by to prowadzić bo i tak byłoby to specjalnie pode mnie więc pytanie czy te instytucje oferują w zasadzie jedno i to samo czy jednak są jakieś które są bardziej korzystne? #ppk #nieruchomosci #biznes #ekonomia
@Demeanor2113: ale chwileczkę - w jaki sposób użyłeś środków z PPK? bo nie mówimy o tym, że sobie wziąłeś i zrobiłeś zwrot z PPK tracąc te 30% itd. tylko, że fundusz zrobił wypłatę w ramach możliwości wpłaty na wkład własny czyli jakąś tam "oficjalną drogą" jakkolwiek to nie wygląda. Mam nadzieję, że to oczywiste.
Banki w praktyce nie akceptują tego rozwiązania. Według rekomendacji KNF wkład własny nie może pochodzi z kredytu lub z pożyczki.
@marcpol: No przecież piszemy, że banki to akceptują i już to przechodziliśmy. Pytałem o to nawet w banku przy podpisywaniu umowy - PPK nie jest traktowane jako pożyczka, bo dysponujemy w zasadzie swoimi pieniędzmi i od nikogo nie pożyczamy.
Nie wiem w jakim zakresie zajmujesz się zawodowo hipotekami, ale nawet
@vinmcqueen: W sumie nawet nie badałem tematu w banku, w Funduszach PKO nie trzeba było pokazywać żadnego dowodu na branie kredytu tylko podać dane dewelopera/odbiorcy gdzie te środki pójdą. Bank, w którym mam kredyt nie badał skąd mam wkład własny tylko mu przed podpisaniem umowy czy nawet wypłaty transzy dostarczyłem oświadczenie od dewelopera o wpłacie wkładu własnego. Być może są przypadki, że trzeba wykazać w jakiś inny sposób wkład własny
W jaki sposób udokumentowałeś bankowi wpłatę wkładu własnego?
@marcpol: Po pierwsze - potwierdzenie przelewu na konto zbywcy. Po drugie - przedstawienie umowy kupna-sprzedaży, w którym zbywca praw nieruchomości potwierdził wpływ na konto.
No to akurat niewielki "koszt" wcześniejszej wypłaty, bo podatek belki płaci się tylko od zysków wypracowanych przez ulokowane środki. Bardziej istotne jest, że 30% wpłat pracodawcy nie trafia na konto bankowe tylko idzie do ZUS
Dokładnie, im dłużej czytam tym bardziej żałuję, że jakieś 3 lata temu się wypisałem i od tamtej pory nie zapisałem z powrotem
@saviola7: Jest to więc to rozwiązanie o którym napisałem wcześniej:
Czasami można to obejść, łatwiej jest o to na rynku pierwotnym, gdzie spełnienie warunku płatności wkładu własnego można zrealizować za pomocą oświadczenia dewelopera. Na rynku wtórnym jest to znacznie trudniejsze i zwykle wymaga tego, aby w umowie sprzedaży było oświadczenie strony sprzedającej o tym, że środki otrzymała.
@marcpol: Na podstawie moich doświadczeń - bank NIE WYMAGAŁ tego. Zrobiłem to, żeby po prostu się zabezpieczyć w umowie sprzedaży, bo środki trafiły na konto zbywcy przed jej podpisaniem (to może być jedyne zmartwienie o wypłatę z PPK - TFI są mało elastyczni).
@saviola7: Myślę, że się nie rozumiemy. Czego nie wymagał bank? Czy nie było potrzebne udokumentowanie wniesienia wkładu własnego?
W przypadku zakupu na rynku wtórnym banki zwykle akceptują 3 sposoby wniesienia wkładu własnego: -potwierdzenie przelewu, -oświadczenie zbywcy o otrzymaniu środków w umowie sprzedaży, -potwierdzenie przelewu i oświadczenie zbywcy o otrzymaniu środków w
Jeśli dobrze rozumiem to w Twoim przypadku część wkładu własnego pochodziła ze środków własnych, a część z PPK, co zostało potwierdzone w umowie sprzedaży, dlatego kredyt udało się uruchomić. Twoja umowa kredytowa jednak nie zawierała informacji o tym, że środki pochodzą z PPK, nie było o tym informacji na wniosku kredytowym, a także nie przedstawiałeś bankowi umowy z PPK.
@marcpol: Dokładnie. Ale chyba o to chodzi, żeby udokumentować to w
@saviola7: Udokumentowanie środków z PPK w umowie sprzedaży na rynku wtórnym lub oświadczeniem dewelopera na rynku pierwotnym jest sposobem ominięcia braku akceptacji środków z PPK przez banki - o tym napisałem na samym początku. Umowy kredytowe, regulaminy i zasady udzielania kredytów hipotecznych przez banki nie przewidują wkładu własnego z PPK. Inne sposoby dokumentacji wniesienia wkładu własnego nie są akceptowane.
Myślę o przystąpieniu do programu bo nawet jak mała to zawsze jakaś kasa wpadnie, ale jak to jest np w przypadku chęci pokrycia wkładu własnego, bo z tego co czytałem to te pieniądze podlegają zwrotowi, czyli co odkładam dajmy na to 10 lat, chcę wypłacić kasę na wkład własny i muszę oddać te pieniądze które odkładałem przez 10 lat?
Czyli rozumiem to tak, że mogę wypłacić dowolną ilość pieniędzy z konta bez oddawania ich, ale jak będę chciał użyć ich jako wkład własny to muszę je oddać?
Jaki to ma sens?
Jeszcze mam pytanie jak to wygląda z punktu pracodawcy, w mojej firmie byłbym jedyną osobą która wyraża chęć przystąpienia do PPK.
Pracodawca musi ogarnąć kogoś kto ogarnia te PPK czy robi to osoba która wylicza listy płac i robi przelewy z wypłatami?
Pytam bo rozmawiałem z szefem o tym, że rozważam przystąpienie do PPK i oczywiście jak to pracodawca powiedział, że to będzie dla niego duży problem bo nigdy nie było sytuacji, że ktoś chciał przystąpić i będzie musiał zorganizować specjalnie dla mnie jakąś osobę która będzie się tym zajmowała, wspomniał też o OFE i żebym się jeszcze zastanowił czy na pewno chcę bo pewnie na tym stracę itp
Czy wprowadzenie PPK to na prawdę tak dużo formalności i trzeba załatwić jakiegoś magika który potrafi to ogarnąć?
Dodatkowo pracodawca powiedział, że jeżeli się zdecyduje to żebym poczytał o instytucjach które tym zarządzają bo im w sumie to obojętne gdzie mieli by to prowadzić bo i tak byłoby to specjalnie pode mnie więc pytanie czy te instytucje oferują w zasadzie jedno i to samo czy jednak są jakieś które są bardziej korzystne?
#ppk #nieruchomosci #biznes #ekonomia
Wołam: @Demeanor2113 @saviola7
@marcpol: No przecież piszemy, że banki to akceptują i już to przechodziliśmy. Pytałem o to nawet w banku przy podpisywaniu umowy - PPK nie jest traktowane jako pożyczka, bo dysponujemy w zasadzie swoimi pieniędzmi i od nikogo nie pożyczamy.
Nie wiem w jakim zakresie zajmujesz się zawodowo hipotekami, ale nawet
@Demeanor2113: To dokładnie to rozwiązanie o którym napisałem.
@ryfke: Jaki podatek? ヽ( ͠°෴ °)ノ
Chodziło mu o podatek belki
@marcpol: Po pierwsze - potwierdzenie przelewu na konto zbywcy. Po drugie - przedstawienie umowy kupna-sprzedaży, w którym zbywca praw nieruchomości potwierdził wpływ na konto.
Dokładnie, im dłużej czytam tym bardziej żałuję, że jakieś 3 lata temu się wypisałem i od tamtej pory nie zapisałem z powrotem
Dlaczego więc uważasz, że się mylę?
@marcpol: Na podstawie moich doświadczeń - bank NIE WYMAGAŁ tego. Zrobiłem to, żeby po prostu się zabezpieczyć w umowie sprzedaży, bo środki trafiły na konto zbywcy przed jej podpisaniem (to może być jedyne zmartwienie o wypłatę z PPK - TFI są mało elastyczni).
W przypadku zakupu na rynku wtórnym banki zwykle akceptują 3 sposoby wniesienia wkładu własnego:
-potwierdzenie przelewu,
-oświadczenie zbywcy o otrzymaniu środków w umowie sprzedaży,
-potwierdzenie przelewu i oświadczenie zbywcy o otrzymaniu środków w
@marcpol: Dokładnie. Ale chyba o to chodzi, żeby udokumentować to w
W każdym razie dzięki za wyjaśnienie, niech służy potomnym.