Wpis z mikrobloga

Da się jakoś przesłać dane lub wyświetlić obraz z uszkodzonego smartfona na komputerze?

W smartfonie kompletnie rozsypał się wyświetlacz a zależy mi jedynie by odzyskać z niego zdjęcia, po podłączeniu do komputera kablem USB nic się nie dzieje, trzeba na ekranie wybrać opcje by przesłać dane no ale nie mam jak tego zrobić :/

Smartfon się uruchamia, wibruje przy połączenia z ładowarką no ale nie słychać żadnego innego dźwięku więc w sumie nie wiem czy ogólnie android się uruchamia, wymiana wyświetlacza to jakieś 600 złotych w smartfonie wartym 1000 :/

Model smartfona: Realme 8 RMX 3085

#smartfon #komputery #informatyka #pytanie #pytaniedoeksperta #android
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lesrley: Jeśli byś coś widział na ekranie, a tylko dotyk by nie działał, to można spróbować podłączyć myszkę i myszką włączyć transfer plików. Ale jak nic w ogóle nie widać, to nie mam niestety pomysłu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@supra107: może chociaż coś na czym przechowywane zdjęcia na smartfonie da się wyciągnąć?

udało mi się go porozklejać, od biedy sam spróbuje wymienić wyświetlacz albo właśnie dostanę się do pamięci i będzie się ją dało podpiąć pod cokolwiek
  • Odpowiedz
@Lesrley: Jak miałeś tam kartę microSD i tam zapisywałeś zdjęcia to pół biedy. Ale zapomnij że wyjmiesz sobie ze smartfona pamięć wewnętrzną jak kartę microSD albo dysk M.2. Po pierwsze jest to wlutowane w płytkę główną, a po drugie jest to szyfrowane, więc nawet jakbyś to odlutował i udało Ci się do tego dostać, to nic byś z tego nie wyciągnął. Jedyny sposób na odzysk to wygrzebanie "na żywca", czyli
  • Odpowiedz
  • 0
@supra107: Właśnie na pamięci smartfona zapisywane były zdjęcia :/
Gdzieś widziałem usługę odzyskiwania plików z uszkodzonych smartfonów, wydaje mi się że musi istnieć jakieś urządzenie które można podpiąć do smartfona i przy jego pomocy wyciągnąć dane :x
  • Odpowiedz
@Lesrley: Popatrz sobie na filmy z kanału Louisa Rossmanna, taki niskopoziomowy odzysk z dysku SSD jest zajebiście trudny do zrobienia, z czego jakiekolwiek odzyski danych ze smartfonów zawsze robili poprzez naprawę smartfona a nie jakieś wyciąganie danych prosto z pamięci, bo inaczej się nie da, ani na iPhone ani na Androidzie. System musi wstać cały aby móc z niego cokolwiek odzyskać.

Tak lepiej to obrazując. Od lat smartfony z Androidem
  • Odpowiedz
  • 0
@supra107: Myślisz że coś takiego jak to może w ten sposób zadziałać?

https://allegro.pl/oferta/trust-dalyx-adapter-usb-c-7w1-stacja-dokujaca-14635912739?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=NGQxMjM3YWEtZThjZS00MDYxLTk4OTAtOWQ2ZWI4NzJhNTkxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7701e7c2-e0d9-4fdc-a280-e18c5133afc9

W sumie sam wyświetlacz można kupić za około 300 złotych i spróbować samemu wymienić. Na nowym smartfonie właśnie odpalę już jakąś chmurę, fajnie jakby mi na google drive wysyłało automatycznie zdjęcia, nie sądziłem że odzyskania danych jest tak trudne dlatego też nie myślałem o tym wcześniej :/
  • Odpowiedz
@Lesrley: Ciężko powiedzieć. Smartfon ma USB 2.0 a z tymi dockami bywa różnie. Jak rozgrzebałeś smartfona na części pierwsze i masz dostęp do tej tasiemki którą łączy się ekran, bo tak pewnie jest złączony, i masz do tego smykałkę, to zawsze możesz spróbować to zrobić samemu, tak ino ino żeby tylko działał wyświetlacz z dotykiem żeby wbić PIN i zezwolić na połączenie z komputerem.
  • Odpowiedz