Wpis z mikrobloga

@Megasuper: O nie jest "bez drożdży". Zakwas to tak naprawdę też drożdże, tylko że samoistne, niczym nie pędzone. I trudniejsze w wypieku.
Mam przepis na chleb i jako podstawa jest w przepisie "dwie łyżki żywego zakwasu" i cały przepis obliczony jest na dwanaście godzin do wyjęcia chleba z pieca. A jak zamiast zakwasu użyję 20 g drożdży to mam to samo w dwie do dwóch i pół godziny. W smaku taki
@Megasuper: 700 ml wody o temperaturze pokojowej (ja filtrowaną używam z dzbanka)
700 gr mąki pszennej (200 gr mąki pszennej typ 720 , 300 gr mąki pszennej tym 450, 200 gr mąki pszennej Orkiszowej pełnoziarnistej)
20-25 gr drożdży
21-25 gr soli kamiennej (nie używam jodowanej)
50-150 gr mieszanki nasion do chleba (nieobowiązkowe)
Najpierw robię zaczyn z drożdży, z odrobiny (ćwierć łyżeczki) cukru, pół łyżki stołowej mąki pszennej oraz wody. Robię mieszankę