Aktywne Wpisy
monalisssa +4
Poruszałam się pojazdem nr2. Ruszyliśmy jednocześnie z nr1. W tym czasie pojazd3 ruszył praktycznie równo za nr2 tak że w momencie jak miałam wjechać na pas drogi głównej, to on się tam znalazł. Na szczęście nic nie jechało z naprzeciwka i odczekałam na lewym pasie drogi głównej aż przejedzie dalej. Zaznaczam że nr3 stał za nr2 tylko jak on ruszył, to ten się wbił szybko na prawo. Byłam na wysokości tej "grubszej"
Mój syn właśnie został zawieszony w prawach ucznia i szczerze, nie mogę uwierzyć w powód. Podobno przyłapali go na 'praktykowaniu nekromancji' - chciałbym, żeby to był żart. Szkoła wpadła w panikę, kiedy odkryli, że robił jakieś małe 'rytuały' podczas przerw. On i jego koledzy czytali jakąś księgę zaklęć, którą znaleźli w internecie. Potem próbowali 'przywrócić do życia' klasowego chomika, który zmarł w zeszłym miesiącu. Jasne było trochę dziwnie widzieć to kółko, które
Tytuł:
Betonoza. Jak się niszczy polskie miasta
Autor:
Jan Mencwel
Gatunek:
reportaż
Ocena:
8/10
ISBN:
9788366586253
Wydawnictwo:
Krytyka Polityczna
Liczba stron:
341
W kolejnych miastach w ramach "rewitalizacji" betonuje się główne place i wycina drzewa. Coś co jest nazywane inwestycją, w rzeczywistości jest ogromnym problem. Betonowanie każdego skrawka ziemi, nieważne czy w celu przywrócenia historycznego wyglądu, utworzenia parkingu czy zrobienia miejsca na nową inwestycję, przyczynia się do wielu negatywnych zmian w miastach związanych z wysoką temperaturą, nadmiarem i brakiem wody, a także utrudnia normalne funkcjonowanie ludziom, którzy potrzebują zielenie w swoim otoczeniu.
Dobra książka, dogłębnie analizująca złożony problem. Masa tutaj odniesień do źródeł naukowych i nie tylko. Problem analizowany jest z różnych stron i przez ludzi o różnych motywacjach. Nie brak odniesień do przykładów z całego świata.
#bookmeter #polska #miasto #reportazbookmeter