Aktywne Wpisy
karetpoker +11
#ukraina #rosja #wojna
Wam jest do śmiechu, że Ukraińcy wjechali w Rosję, ale mnie nie do końca. Doktryna jądrowa Rosji stanowi, że w przypadku zagrożonej integralności terytorialnej Federacyji Rosyjskiej, ta może użyć broni atomowej. A Ukraina właśnie to robi. Po #!$%@? tak igrać? Co ten rajd daje? Na moje to przekraczanie pewnych czerwonych linii.
Wam jest do śmiechu, że Ukraińcy wjechali w Rosję, ale mnie nie do końca. Doktryna jądrowa Rosji stanowi, że w przypadku zagrożonej integralności terytorialnej Federacyji Rosyjskiej, ta może użyć broni atomowej. A Ukraina właśnie to robi. Po #!$%@? tak igrać? Co ten rajd daje? Na moje to przekraczanie pewnych czerwonych linii.
Gours +24
Ci, którzy mają problem z tym, że nie kibicuję pato-Julce z Konfederosji. To nie tak, że polityka jest tak ważna, ale trzeba postawić pewne granice.
Fakty są następujące: ona nie tylko popiera, ale i startowała w wyborach z list Konfederacji. To znaczy, że utożsamia się z ich poglądami. A są to poglądy prorosyjskie, antyukraińskie i antyzachodnie. To jest skandal, że mając wojnę za granicą mamy olimpijkę, która otwarcie wręcz wyraża takie poglądy.
Agnieszka Radwańska była twardo za PiS (którego nie cierpię), a nie widziałem jakoś problemu, by jej kibicować. No ale właśnie - trzeba stawiać jasne bariery.
Tak
Fakty są następujące: ona nie tylko popiera, ale i startowała w wyborach z list Konfederacji. To znaczy, że utożsamia się z ich poglądami. A są to poglądy prorosyjskie, antyukraińskie i antyzachodnie. To jest skandal, że mając wojnę za granicą mamy olimpijkę, która otwarcie wręcz wyraża takie poglądy.
Agnieszka Radwańska była twardo za PiS (którego nie cierpię), a nie widziałem jakoś problemu, by jej kibicować. No ale właśnie - trzeba stawiać jasne bariery.
Tak
Ludzie w wypowiedzi trumpa zdaje się nie rozróżniają dwóch odrębnych kwestii. O ile żądanie wzrostu wydatków na wojsko od krajów NATO do poziomu 2 proc PKB jest zasadne (Polska również powinna to robić - my wydajemy teraz ok. 3 proc) to już tego typu teksty że niech sami się bronią i w sumie niech ich ruscy wytłuką są po prostu skandaliczne i niebezpieczne.
https://edition.cnn.com/2024/02/10/politics/trump-russia-nato/index.html
BTW ty w
Z punktu widzenia Polski to była jednak skrajnie niefortunna wypowiedż, łagodnie to ujmująć. Zapowiedź niebronienia zachodniej Europy nie ma sensu bez porzucania Polski. Bo jeśli USA będzie usilnie bronić Polski to Europa zachodnia także będzie broniona,
A sojuszników Putina nie szukaj w Polsce ani w Stanach tylko w zachodzie Europy który pompował Putinowi miliardy pomino że ten zaatakował wcześniej Ukrainę w 2014
Gościu, to jest podważenie zasady kolektywnej obrony.
@Towarzysz_Pawulon: ale właśnie nie wchodzę w ocenę tej wypowiedzi przez pryzmat kampanii. Nie znam się na tym
Odnosiłem się do chwalenia przez ciebie jego słów, jako działających na korzyść zwiększenia finansowanie obrony narodowej przez państwa Europy
Zauważ też że Trump powiedział że nie ma problemu z tym że jakiś kraj ma własne duże problemy i nie może zapłacić, w kontekście Ukrainy, ale raczej zachodu to nie dotyczy, chyba że ich problemy to globalne ocieplenie ¯_(ツ)_/¯