Wpis z mikrobloga

#polityka #wojna #rosja #ukraina #usa
Ludzie w wypowiedzi trumpa zdaje się nie rozróżniają dwóch odrębnych kwestii. O ile żądanie wzrostu wydatków na wojsko od krajów NATO do poziomu 2 proc PKB jest zasadne (Polska również powinna to robić - my wydajemy teraz ok. 3 proc) to już tego typu teksty że niech sami się bronią i w sumie niech ich ruscy wytłuką są po prostu skandaliczne i niebezpieczne.
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@Towarzysz_Pawulon: no ale właśnie dokładnie zaprzeczasz temu co napisałem. Co innego jest słusznie żądać większych nakładów finansowych od sojuszników, a co innego podważać wiarygodność całego NATO. Cały ten dodatek o ruskach, żeby sobie weszli do niemiec czy tam gdzie indziej to proputinowska propaganda.
  • Odpowiedz
@dozerman230: To taka forma ekspresji i figura retoryczna skierowana do specyficznego typu wyborców. Amerykańskie interesy i strategia zasadniczo się się nie zmienią
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Pawulon: No widzisz. Może dlatego, że jestem Polakiem żyjącym w Polsce i poważnie traktuję, zagrożenie ze strony Rosji. Czasami nie mam pojęcia, jak jakiś Polak może tak usilnie bronić tego clowna, tak jak niektóre wykopki. A potem przypominam sobie, że robią to nawet politycy. Mało, niektórzy tłumaczą nawet Putina, a przed wojną co niektóre arcypolskie środowiska broniły Hitlera. Po prostu część narodu ma rzeczywiście gwóźdź w mózgu.

BTW ty w
  • Odpowiedz
@Towarzysz_Pawulon: w takim razie może oceniasz tę wypowiedź w ramach kampanni. Tego nie podejmuję się robić, nie mam wystarczającego pojęcia o różnych elektoratach USA i rzeczywiście może przynieść mu korzyści. Nie mnie to oceniać

Z punktu widzenia Polski to była jednak skrajnie niefortunna wypowiedż, łagodnie to ujmująć. Zapowiedź niebronienia zachodniej Europy nie ma sensu bez porzucania Polski. Bo jeśli USA będzie usilnie bronić Polski to Europa zachodnia także będzie broniona,
  • Odpowiedz
@colliee kampania Trumpa opiera się na kryzysie na granicy i ekonomii, ta część jego wypowiedzi o NATO z Południowej Karoliny była fragmentem dotyczącym właśnie tego że każdy kombinuje jak wyruchać stany na pieniądze, a nie że NATO jest niepotrzebne
Towarzysz_Pawulon - @colliee kampania Trumpa opiera się na kryzysie na granicy i ekon...
  • Odpowiedz
kampania Trumpa opiera się na kryzysie na granicy i ekonomii, ta część jego wypowiedzi o NATO z Południowej Karoliny była fragmentem dotyczącym właśnie tego że każdy kombinuje jak wyruchać stany na pieniądze, a nie że NATO jest niepotrzebne

@Towarzysz_Pawulon: ale właśnie nie wchodzę w ocenę tej wypowiedzi przez pryzmat kampanii. Nie znam się na tym

Odnosiłem się do chwalenia przez ciebie jego słów, jako działających na korzyść zwiększenia finansowanie obrony narodowej przez państwa Europy
  • Odpowiedz
@PANZER_DIVISION_DAS_AUTISMUS uważam że to zachodnia Europa podważa sens NATO, ich wydatki na obronność wyglądają naprawdę żałośnie nie mówiąc nawet o tym że to kraje dla których byłby to najmniejszy problem

Zauważ też że Trump powiedział że nie ma problemu z tym że jakiś kraj ma własne duże problemy i nie może zapłacić, w kontekście Ukrainy, ale raczej zachodu to nie dotyczy, chyba że ich problemy to globalne ocieplenie ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz