Wpis z mikrobloga

@Ginden: przerzucanie tego na przeglądarkę to dla mnie zbrodnia. Ja bym się nie licho wkurzył jakbym coś takiego zobaczył.

@Windmark: Ciężko doradzić na podstawie tak szczątkowych informacji. Ze swojej strony mogę tylko napisać jak ja to zrobiłem. Wydzieliłem API, i z drugiego lokalnego serwera wywołuję metodę generującą pdf'a. Oczywiście po wygenerowaniu użytkowni już dalej korzysta z tego pliku cały czas.
  • Odpowiedz
@Ginden: są użytkownicy, którzy nie mają mocnych komputerów. Przeglądarka sama z siebie już sporo żre zasobów. W ten sposób możesz w ekstremalnych przypadkach nawet zawiesić system. Co w przypadku telefonów? Też mają sobie to sami renderować? Dochodzi do tego jeszcze możliwość ingerencji w to co ma zostać wygenerowane (zakładam, że to nie jest pożądany efekt).
  • Odpowiedz
@nudnyuser: O tym nie pomyślałem. Masz rację. Szczególnie, że użytkownicy mojego systemu zatrzymali się na komputerach z systemem Windows XP. Jakieś stare Pentium 4 itp.

Nie mam drugiego serwera.

Oczywiście po wygenerowaniu użytkowni już dalej korzysta z tego pliku cały czas.

W sensie, że keszujesz, tak?
  • Odpowiedz
@Windmark: to raczej nie jest cache, to coś trwałego. Trzymasz na dysku z podziałem np pdf///. Starasz się to zrobić w miarę ziarniście (nie trzymasz wszystkich plików w jednym katalogu, bo to też męczy dysk).
  • Odpowiedz
W ten sposób możesz w ekstremalnych przypadkach nawet zawiesić system

@nudnyuser: Protip: jeśli umiesz zawiesić system za pomocą JavaScriptu w przeglądarce, zgłoś problem do Google/Mozilli, oferują spore bug bounty.

są użytkownicy, którzy nie mają mocnych komputerów.

To im się wygeneruje wolniej, na szczęście nowoczesne przeglądarki udostępniają możliwość wydzielenia obliczeń i skomplikowanych operacji do osobnego wątku, który dostaje tylko małą część mocy procesora i nie blokuje głównego okna przeglądarki.

Co w przypadku
  • Odpowiedz
@Ginden: Serio :) nie dalej jak mięsiąc temu zrobiłem prostą pętlę wywołującą samą siebie. Za każdym razem był crash systemu.

No właśnie, nie przejmujesz się tym, że wygeneruje wolniej. Ja tak, bo w końcu tworzę usługę dla ludzi, chcę żeby conajmniej nie musieli się denerwować.

IMHO jeśli już piszesz, że telefony trzeba by inaczej zrealizować, no to po co duplikować kod?

PS. Jak się tutaj cytuje? :)
  • Odpowiedz
PS. Jak się tutaj cytuje? :)

@nudnyuser: > na początku linijki.

Serio :) nie dalej jak mięsiąc temu zrobiłem prostą pętlę wywołującą samą siebie. Za każdym razem był crash systemu.

Nie wiem co musiałeś zrobić, ale zarówno Chrome jak i Firefox przerwą Ci skrypt po prostu. Firefoxowi możesz wywalić przeglądarkę, Chrome zamknie kartę w ostateczności. Mówię o nieskończonej pętli oczywiście, zbyt głęboka rekursja zostanie znaleziona i przerwana wcześniej.
  • Odpowiedz