Wpis z mikrobloga

#kawa #ekspresdokawy
Mirki, ekspres na prezent do 1500 zł. Lepiej iść w kolbówkę ze spieniaczem jakimś do tysiaka czy w automat do maks (totalny maks 1500)? Chodzi o smak kawy jak najlepszy się uda uzyskać., głównie czarne kawy, raz na czas mleczne.
  • 21
@magawek: Z kolby zrobisz najsmaczniejszy strzal espresso ale pamietaj to nieco wiecej roboty jest i uwazam ze trzeba miec zajawke by sie chcialo kilka razy dziennie robic taka kawe. Jak nie masz zajawki/nie chce Ci si, to moim zdaniem lepszy jest dobry ekspres przelewowy + mlynek. Kawe sie robi prosto i mozna naprawde pyszny napar zrobic.
via Android
  • 0
@bonus @EWRNB to może jakiś komplecik do 1400 /1500 zł młynka + kolbowki najlepiej ze spieniaczem. Mi osobiście smakuje kawa nawet z krupsa automatu za tysiaka. A osoba, która ma używać tego ekspresu do 1500 zł nie jest osoba wymagająca w smak aż tak bardzo. Raczej podobnie do mnie. Dobre espresso i dobra czarna to priorytety
@magawek: Saeco od 20 lat ma jeden system zaparzający w którym czasem się grzałka zmienia. W Siemensie, Boschu z okolic 2010 jest ten sam blok zaparzający który znajdziesz w Melicie i jest to dobre rozwiązanie. Te ekspresy robią naprawdę niezłą kawę. Jeśli dobra kolbówka czy najdroższe automatyczne Jury przyjmiemy za kawę 10/10 to Mellitta za 1500 zł zrobi kawę 8/10.
https://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/melitta-caffeo-solo-e950-103-srebrno-czarny.bhtml
W tym rankingu ekspresowi Philips przyznałbym 7/10 ale dostaje dodatkowy
@bonus: Nigdy nie kupowałeś kawy mielonej na miejscu w palarni? Kupujesz kilka najmniejszych paczek w kolejnych grubościach mielenia i testujesz. Jeżeli ktoś ma chęć bawić się w kalibrację mlynka o milimetr obrotu, bo czuje różnicę, nie kupuje ekspresu za 1,5k ¯\(ツ)/¯
@Kulek1981: No grubo się mylisz xd Gaggia classic za 1.5zł to już pierwszy porządny ekspres i raczej nikt normalny nie #!$%@?łby takiej maniany. Tym bardziej, że mielona wcześniej kawa traci swoje wlaściwości, a taki ekspres jest wrażliwy na takie zmiany
Nigdy nie kupowałeś kawy mielonej na miejscu w palarni? Kupujesz kilka najmniejszych paczek w kolejnych grubościach mielenia i testujesz. Jeżeli ktoś ma chęć bawić się w kalibrację mlynka o milimetr obrotu, bo czuje różnicę, nie kupuje ekspresu za 1,5k


@Kulek1981: nie przenoś doświadczeń ze świata automatów do kolb, bo to są kompletnie dwa inne systemy i opowiadasz wierutne bzdury. kupowanie mielonej kawy w palarni to po pierwsze zwietrzała kawa zanim do