Wpis z mikrobloga

Mirkasy, wiem ze są tu eksperci.
Będę potrzebował kupić ekspres do kawy.
Zasadniczo zależy mi na espresso. Żeby zbliżyć się jak najbardziej do takiego jakie jest we Włoszech. Gęste, mocne, z crema. I z mojego rozpoznania wyszło, że mógł by to być Np. Gaggia Classic. Jednak aktualnie wymasterowalem kawiarkę i robię w niej lepsza kawę niż w jakimś ekspresie de longi za 1,5k to jednak proces jest zbyt długi(młynek reczny). Wiec skłaniam się jednak ku automatycznemu. Da się w takim ekspresie uzyskać satysfakcjonujący efekt? Druga sprawa mleko. Jako, że 95% kawy to będzie espresso to jednak goście zawsze chcą jakieś cappuccino. I teraz pytanie czy warto dopłacić do czegoś co robi tez cos z mlekiem?
Cena nie gra roli(oczywiście w granicach rozsądku). Stawiam tez raczej na minimalizm a nie futurystyczny wyglad i menu z 50 kawami. Doradzi ktoś cos?
#kawa #ekspresdokawy
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Cena nie gra roli


@victordeleco2: a głośność pracy gra rolę? ja mieszkam w bloku i jak rano (05:30) robię kawę w PHILIPS 2200 to tylo czekam aż ktoś zacznie walić butem w ścianę (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@victordeleco2: W jakimś elektromarkecie była promocja typu "5 przedmiot z 99% zniżki", a żona marudziła, że chce ekspres więc wzięliśmy DeLongi La Specialista. To normalny kolbowy z młynkiem w jednym korpusie. I może nie jest to najlepsza kawa jaką piłem (bo to miano ma jedna kawiarnia we Włoszech), ale spokojnie robię espresso na poziomie przeciętnej włoskiej kawiarni. Ogólnie bardzo pozytywnie nas zaskoczył. znajoma Włoszka sprzedaje ekspresy i wydaje mi się,
  • Odpowiedz
@victordeleco2:
1. Jeśli cena nie gra roli to Gaggia Classic to raczej słaby wybór :)
2. Kup sobie elektryczny młynek GrindByWeight i będzie szybko, przyjemnie i powtarzalnie
3. Nie, żaden automat nie zrobi Ci kawy jak kolba, żaden automat nie zrobi nawet poprawnego espresso nie mówiąc o naprawdę dobrym czy wybitnym, po prostu się nie da i tyle. To że producenci nazwą dużą czarną przeciągniętą kawę z pianką uzyskaną strzykawką
  • Odpowiedz
  • 1
@victordeleco2 espresso tylko z kolby, tak jak @kabzior napisal. Ale nie z zabawki z sitkami z podwójnym dnem.
Powiedzmy, że od 2000-2500 da się kupić coś entry level. Chcesz fajnie to bliżej 7-8. Młynki zaczynają się od 1500. Czas nagrzewania to ok 20 minut. Akcesoria typu fajny tamper, knockbox, dwa pitchery, może narzędzie do dystrybucji i poziomowania to 800+
Kawa która smakuje z takiego ekspresu od 100-120/kg marketowe kawy pokazują
  • Odpowiedz
@kabzior Dzięki za rozwiniecie. Co do Giaggia jest tania, ale jak rozumiem zrobi lepsze espresso niż automat 3x droższy? (Opinie ma niezle)Muszę znaleźć jakiś kompromis zasadniczo jeżeli chodzi o nakład pracy i czas/jakość espresso. Mogę wydać i 8k. Może trzeba po prostu kupić pol auomatyczny ekspres za 2k i wybrać się na dwudniowy kurs baristy? Zmęczyła mnie kawiarka ;)
  • Odpowiedz
ale jak rozumiem zrobi lepsze espresso niż automat 3x droższy


@victordeleco2: automat w ogóle nie zrobi :) a GC po drobnych modach będzie bardzo wydajna, bez nich będzie poprawna jak się nauczyć jak wykorzystać jej siły i ominąć drobne ograniczenia, jak zmasterujesz GC to będzie Ci robić naprawdę dobre espresso
  • Odpowiedz
@victordeleco2: Generalnie to zawsze jako automat polecam Jurę albo Nivonę lub DeLonghi z wersji Magnifica ale może chcesz rozważyć bardziej tradycyjne parzenie espresso, gdzie efekty są rewelacyjne?
Mam Jurę ale myślę o zakupie czegoś z serii Neo Flair
(pierwszy link z brzegu: https://www.ekokapsulki.pl/flair-neo-esoresso-white.html ).
Cenowo nie zabija, aczkolwiek warto pewnie dokupić trochę akcesoriów i nie jest to klasyczny kolbowy.

Fajna
  • Odpowiedz
@victordeleco2: wiem że budżet nie gra roli ale kup sobie mellite solo, często na promkach poniżej 1k zł. budowa prosta jak cep, kawę robi naprawdę dobrą.
Lepiej kasę zainwestować w dobre ziarna speciality i na filtry do wody, niż wydawać multum kasy na ekspres który oprócz tego że będzie miał więcej opcji których po miesiącu parzenia kaw się nie używa, będzie robił kawę tak samą dobrą jak ta mellita, dodatkowo
  • Odpowiedz
@Krzycher: @YogiYogi @AdamES @kabzior mamma mia ten cały Sage Barista Impress wygląda jak coś czego szukam. Zastanawiam się ile jest czyszczenia po zrobieniu takiej kawy, jak często to trzeba robić. Druga rzecz, która mnie jedynie niepokoi to ten "inteligentny ubijak", który pokazuje idealny poziom ubicia i niby "uczy się" do następnego porcjowania. Mam wrażenie, że to potencjalna rzecz do zepsucia się a ja preferuje minimalistyczne i proste
  • Odpowiedz