Wpis z mikrobloga

ej wy też zauważyliście że #automatyka to jakaś nowa elita społeczna?

ja uległy junior .net dev spotykam kolegę z gimbazy i jakoś tak przeszło że powiedziałem mu że wydałem dzisiaj całą dniówkę na fryzjera i paliwo do auta. On na to:

Ło #!$%@? to czym ty jeździsz? moja s klasa tylko 12 litrów pali hehehe *dzwięki podniecenia troglodyty bez wykształcenia wyższego <120IQ*

Powiedziałem tylko że się nie znam, wiem tylko że jest srebrny i głośny. Wstyd było przyznać że chodzi o honde accord

Oczywiście automatyk musiał mnie zmoggingować swoim samochodem, nie mógł powiedzieć "moje auto" tylko "moja s klasa" nawet mu do głowy nie przyjdzie że może w IT jest kryzys i że i tak jestem farciarzem bo mam pracę i może po 3 latach uda się dobić średnią krajową i pracę w hybrydzie. Normalnie nie jestem zawistny ale #!$%@? mnie to że on skończył tylko zawodówkę kierunek mechatronik i zarabia 10k ojro u hansa (43 833,53 PLN na ten moment) a ja po 4 latach technikum, teraz robie studia, codziennego kolorowania kratek na githubie, uczenia się jakiś automapperów, mediatrów, loggerów i innych paczek zarabiam mniej niż operator wóżka widłowego w PL.

#zalesie #automatyka #programista15k #zlodzieje ##!$%@?
  • 16
  • Odpowiedz
@iluvmypickle: Mam kilku znajomych co studiów nie pokończyli i płacą daninę solidarnościową. Jedyne co się zgadza to ##!$%@? i bół dupy że kumpel ma lepiej i jeszcze narzekanie ze był tak bezczelny że się tym pochwalił
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: nie może być tak że bez studiów zarabia się takie pieniądze!!!! chłop dosłownie chwali się tym że pracuje realnie 3h dziennie gdy coś się zepsuje + jakieś serwisy. Pracę dostał dosłownie parę miesięcy po skończeniu zawodówy i nie musiał robić żadnych projektów, jakiś advent of code dla pedałów, tymczasem ja musiałem robić to wszystko przez 5 LAT!!! żeby zamiast pracować za darmo jak koledzy z branży dostać 4500 brutto
  • Odpowiedz
@iluvmypickle: nie znam osoby, która z IT przebranżowiłaby się do automatyki, a w drugą stronę znam bardzo dużo osób. Więc chyba jednak nie jest tak kolorowo, zapomniałeś dodać, że te 10k ojro u hansa to po przepracowaniu masy nadgodzin i 90% czasu w delegacjach. Do tego 10k ojro zarobią tylko totalni wymiatacze, a reszta robi zazwyczaj za dużo niższe stawki.
  • Odpowiedz
  • 0
@bart40404: automatycy i każdy inny zawód chce przebranżawiać się do IT (mimo tego że automatyka to też gałąź IT XD) ponieważ wielkie firmy napędzają propagandę jakie to tworzenie CRUDów nie jest zajebiste i ile to k się tam nie zarabia, wszystko po to żeby zniszczyć branże prawem popytu i podaży.

wyobraź sobie że masz zespół 2 juniorów, 3 midów i 2 seniorów - biorąc średnie wynagrodzenie każdego z nich (junior
iluvmypickle - @bart40404: automatycy i każdy inny zawód chce przebranżawiać się do I...

źródło: hqdefault

Pobierz
  • Odpowiedz
@iluvmypickle: Jako automatyk zarabiam raczej dużo w porównaniu do przeciętnego Polaka, ale ta praca mnie powoli wykańcza. Nawet rok temu zadawałem pytania jak się przebranżowić do IT, no ale się nie da
  • Odpowiedz
@iluvmypickle: Tak, ale to dział IT. Pracowałem jako robotyk, ale przy programowaniu robotów stricte. W takich firmach, o ile szukają, to szukają kogoś głównie z branży IT. Druga sprawa, że takiej pracy, np. w Siemensie, nie ma w Polsce.
  • Odpowiedz
ej wy też zauważyliście że #automatyka to jakaś nowa elita społeczna?

@iluvmypickle: co prawda to zaledwie dowód anegdotyczny ale jednak znam jednego automatyka z doświadczeniem. Też ma strasznie wybujałe ego. Co dziwne akurat mocno podlizuje się naszemu brygadziście, który ma ok. 40 lat doświadczenia w elektryce (od 7 rż. grzebał w małym agd pod okiem ojca) i w energetyce, ma też uprawnienia na średnie napięcie. Ten automatyk regularnie powtarza, że zawodowy elektryk na zachodzie TO JEST KIMŚ a nie tak jak w tej Polsce paskudnej: taki sam budowlaniec jak glazurnik albo hydraulik.

nie może być tak że bez studiów zarabia się takie
  • Odpowiedz