Wpis z mikrobloga

Ile zarabiacie jako tester oprogramowania? #tester #testowanieoprogramowania

Ile zarabiacie jako testerzy (miesiecznie)?

• do 5000 brutto 9.1% (19)
  • 5-8 tys. brutto 11.5% (24)
  • 8-10 tys. brutto 10.5% (22)
  • 10-15 tys. brutto 15.8% (33)
  • 15-20 tys. brutto 6.7% (14)
  • 20-25 tys. brutto 10.5% (22)
  • 25-30 tys. brutto 3.8% (8)
  • powyzej 30 tys. brutto 32.1% (67)

Oddanych głosów: 209

• 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@diarrhoea: Ja kiedyś napisałem, ile "kolega" ma jako manual (inna nazwa stanowiska, ale takie obowiązki), to mnie praktycznie wyśmiano, że nikt tyle nie płaci manualom. A co dopiero, gdyby się dowiedzieli, że można mieć więcej niż 1 taki etat. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
przecież wy właściwie nic nie umiecie

a znam świetnie [blah blah]

mimo to płacą mi 9000 pln netto

@johann-meier: XD i po co było się tyle uczyć skoro nam za nic nie umienie płacą 15k+ ?

Jeszcze sie nauczysz siebie szanować ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@diarrhoea: Moim zdaniem to kwestia tego, że ktoś się zasiedział w swojej firmie i zarabia "grosze" i ma syndrom wyparcia, że gdzieś tam za "marną" robotę można dostać znacznie więcej. Podobnie jest np. z tym, że mało który dev dostaje 25k+, a taka stawka jeszcze rok czy dwa lata temu była spokojnie do wyjęcia przy dobrych negocjacjach.
  • Odpowiedz
poważnie manualnym tyle chcą płacić? przecież wy właściwie nic nie umiecie

@johann-meier: Co znaczy nic nie umiecie? Dobry manual to nie jest tylko klikanie w przyciski na froncie wg spisanych przez kogoś scenariuszy. Dobry manual wie jak ma wyglądać ficzer, zna założenia biznesowe, wie jak działa api, rozumie jak się buduje komponenty frontendowe, czym się różnią walidacje na froncie od tych na backendzie. Dobry manual ogarnia sobie bazy danych, przygotowuje sobie
  • Odpowiedz
@supersucker: Wychodzi na to że jestem dobrym manualem bo robię wszystko dokładnie tak jak opisałeś i wydaję mi się czymś dziwnym że można inaczej. Po co komu tester który nie przeleci po logach nie sprawdzi co sypnęło i dlaczego tylko wrzuci buga nie działa i elo, ciężko nazwać takiego testerem. Zarabiam 5k brutto, chyba nie umiem się sprzedać albo moje krótkie doświadczenie mnie dyskwalifikuje bo mam troszkę ponad rok ale
  • Odpowiedz
moje krótkie doświadczenie mnie dyskwalifikuje bo mam troszkę ponad rok

Jak miałem ponad rok doświadczenia zarabiałem 2400, też żyłem w dużym mieście i też musiałem się utrzymać.Jeśli czujesz, że masz argumenty do podwyżki to idź do szefa i pogadaj. Za samo to że dłubiesz sobie coś wieczorami nikt nie zapłaci, ty masz się w pracy wykazać. Masz to szczęście, że jako junior masz robotę, wykorzystaj to na naukę, kasa przyjdzie później. I
  • Odpowiedz
Miałem dużo szczęścia. Tzn. zmieniając pracę zarobki skoczyły mi prawie dwukrotnie. Firma zgodnie z wytycznymi klienta szukała QA'ów zgodnie ze stawkami które mają dla devów. Po rozmowie dostałem wyższą stawkę niż chciałem, a podałem taką, żeby bez bólu zejść 1.5k z wymagań. Zmieniałem też pracę w momencie, kiedy jeszcze faktycznie cięzko było znaleźć ludzi z expem.

@diarrhoea: jaki stack masz?
  • Odpowiedz
Java + PW praktycznie nie istnieje pod kątem ofert pracy. Jak chcesz pracować w PW, to zdecydowanie TS, bo PW + c#/python jest obcięty.

@diarrhoea: ja chcę po prostu pracować ( ͡° ͜ʖ ͡°) chcę side biznes otworzyc i już troche się uczylem po godzinach, chciałbym troche poodcinać kuponów z javy

najbardziej to ja się boje totalnie innej skladni w tym Typescripcie, co prawda chwile pisalem
  • Odpowiedz
Składnia jest mocno inna, ale raczej w takim kierunku, że w TS jest znacznie, znacznie przyjemniejsza/prostsza.
Automatyzacja API w PW jest o dwie klasy łatwiejsza niż w Selenium, masz wszystko na starcie i właściwie z jedną stroną z dokumentacji ogarniesz spokojnie wszystko.

Mi się udało ogarnąć tak, że przyszedłem do pracy z zerową wiedzą z TS + PW i leciałem na in time learningu, na co miałem zgodę firmy.
  • Odpowiedz