Aktywne Wpisy
Trabancik +40
Czas na sobotnią kontrolę tapet na telefonie, zapraszam serdecznie do wysyłania screenshotow.
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
josb515 +839
Rozpocząłem/am poważną naukę języka polskiego.
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
#chiny #geopolityka #gielda #inwestowanie #wojna
@mathmed: może akurat czyta Wykop i tak zrobi, będzie na Ciebie że go sprowokowałeś
Producent (Chiny) zmniejszy produkcję, a konsument (my) się zagłodzi - to moja riposta.
Nie wiem czy inne metody zdobycia Tajwanu "przejdą", zaraz wybory to dowiemy się na ile pro-chińscy kandydaci mają poparcie.
@mathmed: @kjungst: Tak tak, już za rok będą gotowi militarnie stawić czoło nie tylko USA, ale i Japonii, Korei Płd., Australii i komu tam jeszcze, bo w swoim sąsiedztwie mają pełno wrogów.(
"
U.S. Sen. Dan Sullivan recently revealed that U.S. government estimates put the Chinese annual defense budget at around $700 billion. That is far higher than previous estimates and almost on par with the United States’ 2023 defense budget of just over $800 billion."
https://foreignpolicy.com/2023/09/19/china-defense-budget-military-weapons-purchasing-power/#cookie_message_anchor
@Borg-Net: Super materiał! W zasadzie po wysłuchaniu wniosek jest jeden. Nie czy, tylko kiedy ruszą Tajwan.
@DJ007: Postawiłbym, że w momencie kiedy cieśnina Malezyjska przestanie być wąskim gardłem do przesyłu ropy. Drugim czynnikiem może być potencjał importu przez kraje BRICS.