Aktywne Wpisy

Soothsayer +30
opowiedzcie mi o swoich dzisiejszych sukcesach

kaczoor +456
W Gävle (miasto w Szwecji) istnieje ciekawa tradycja bożonarodzeniowa. Co roku budowana jest tam słomiana koza i...prawie każdego roku jest palona. Nie jest to planowane. To nielegalny akt wandalizmu, z wieloletnią tradycją. Za zniszczenie tej kozy grozi mandat i nawet pół roku więzienia (w 2021 roku 40-letni podpalacz tyle dostał). Miasto próbuje każdego roku chronić kozę, ale jak na razie podpalacze wygrywają. Na 59 kóz, tylko 18 przetrwało. Teren jest ogrodzony, strzeżony

źródło: temp_file2504332129972587667
Pobierz
#prawojazdy #motoryzacja
źródło: 20210617_wyprzedzanie_0a
PobierzZdajesz prawko? :P
Muszą przejść przez przejście dopiero możesz ruszyć.
A to dlatego ponieważ jest to takie uproszczenie w przepisach by uniknąć nieporozumień w razie wypadku.
@xiv7: a od kiedy wyprzeda sie cos, co stoi? Jaka alternatywna rzeczywistosc na to pozwala?
@xiv7: To niech najpierw zademonstrują jak według nich wygląda wyprzedzanie stojącego w miejscu pojazdu. Bo według Prawa o ruchu drogowym to się nazywa omijanie i za to mandat nie grozi.
@conamirko: jest, jest.
(...)
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1) wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;
2) omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;
(...)
@conamirko: to sobie znajdź, art. 26
Powoli ich "wyprzedziłem" ale badali mnie wzrokiem cały manewr xD
Teraz bym im powiedział, że to omijanie było.