Wpis z mikrobloga

znalazłem - nie ma tam ani słowa o "omijaniu auta jeśli pieszy przechodzi przez drogę". Jest natomiast inny przepis i radzę się go dobrze nauczyć ( ͡° ͡°)

@conamirko: sprawdź jeszcze raz :) paragraf 3 w szczególności 3.1 oraz 3.2
  • Odpowiedz
@conamirko możesz wytlumaczyc swój pokrętny tok rozumowania? jeśli jedno z aut ruszy (gdy pieszy zejdzie z jego pasa i przejdzie na pas drugiego auta) zanim drugie auto ruszy to de facto będzie to oznaczać omijanie pojazdu który jechał w tym samym kierunku a zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu. jest to zabronione.
  • Odpowiedz
@newton82: ale jaki pokrętny tok? W tej konkretnej sytuacji pieszych nie ma już na pasach, a przepis wyraźnie mówi o omijaniu pojazdu, który się zatrzymał żeby ustąpić pierwszeństwa - jest więc znacznie "szerszy" niż gdyby dotyczył tylko sytuacji z pieszym na pasach (zresztą samo przebywanie na pasach też nie wyczerpuje sytuacji, w których pieszy ma pierwszeństwo).

W związku z tym, chociaż wiadomo, że problem jest z d--y i nikt nigdy
  • Odpowiedz
nie? jestem na prawym pasie, pieszy przeszedł, ale jest przed autem na lewym pasie - owe auto zatrzymało się, aby przepuścić pieszego. Więc ominąć go nie mogę.

@GeDox: tylko, że to nie jest omijanie bo stoicie razem, a ty dopiero ruszasz. Gdybyś nadjeżdżał to można by się z tą teorią zgodzić.

Dla mnie możesz stać, mi to bez różnicy. Ja nie zamierzam. Tym bardziej przy przejściach przez 3 pasy -
  • Odpowiedz
tylko, że to nie jest omijanie bo stoicie razem, a ty dopiero ruszasz. Gdybyś nadjeżdżał to można by się z tą teorią zgodzić.

Dla mnie możesz stać, mi to bez różnicy. Ja nie zamierzam. ¯\(ツ)/¯

@Krupier: edytowałem komentarz i dorzuciłem pojęcie omijania, ale zapewne już wcześniej wczytałeś stronę. Zacytuję jeszcze
  • Odpowiedz