Wpis z mikrobloga

Zebrałem się i nagrałem coś nt możliwości zastąpienia sprzętu/routera od operatora np Netia czy Orange przez wasze urządzenie np Mikrotin, Ubnt czy coś z OpenWRT, w zasadzie dowolny router/firewall czy ngfw

Wziąłem pod uwagę dwa urządzenia ONT w postaci wkładki SFP 2.5Gb oraz bardziej tradycyjnego z portem elektrycznym rj45, skupiłem się na wkładce SFP bo mam do tego router bananapi bpi-r3 który właśnie ma dwa dedykowane porty na wkładki SFP
W opisie i komentarzu potrzebne linki żebyście mogli to sobie ogarnąć we własnym zakresie :)

#internet #siecikomputerowe #openwrt #mikrotik #ubiquiti
Pan_Slon - Zebrałem się i nagrałem coś nt możliwości zastąpienia sprzętu/routera od o...
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pan_Slon w sumie jak pomarudzisz Netii to daja zewnetrznego ont. W sumie nie widze wiekszego sensu dla oferty 2 gbps / 1 gbps poza robieniem off-site backupow, zwlaszcza na sprzecie ktory oni oferuja. Sam chetnie bym przytulil jednak takie symetryczne lacze 1 gbps / 1 gbps zamiast 1 gbps / 300 mbps jak maja teraz w ofercie.
  • Odpowiedz
  • 0
@rawilson: nie mam weny do marudzenia, zaproponowano mi huawei 1gbps ont do wariantu 2gbps...od tego się zaczęło tj patrzyłem co dostarczają do szybszej opcji. Pomysł był związany z ucieczką od combo huawei i pewnie jakby zaproponowali coś normalnego to bym zmigrował i nigdy nie szukałbym alternatywy ;)
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: co do tego pasywnego rozdzielacza to się czepnę. Zapewne to jest GPON, tam z zasady podobnymi rozdzielaczami się klientów podłącza, tak może być wielu na jednym włóknie. Problem jest tylko z indentyfikatorami, pewnie jak się 2 urządzenia identycznie przedstawiające się odpali to operator od razu klienta zbanuje.
  • Odpowiedz