Wpis z mikrobloga

Macie może jakieś porady, źródła, informacje, jak najlepiej zacząć nauka #programowanie #kwantowo ?
Wszystko mi podpowiada tutoriale IBM, ale jakoś mi nie leżą. Nie przepadam, za laniem wody, gdzie pół tekstu prawo o tym, o czym będzie tekst.

Mój próg wejścia: wiele lat na froncie, backend nieformalnie, python tak se, fizyka kwantowa na poziomie zainteresowań, rozumiem też podstawowe różnice wynikające ze stanu kwantowego... Etc :)

#programista15k
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ECMAlover: Ja Ci nie polecę bo jeszcze nie przeczytałem całej, ale ostatnio kupiłem sobie książkę Komputer kwantowy. Programowanie, algorytmy, kod i wydaje się, że jako wstęp brzmi ciekawie. Choć jeśli szukasz czegoś więcej niż wstęp to pewnie będzie za mało.

Chciałeś się tym pobawić dla zaspokojenia ciekawości czy myślisz żeby wejść w ten temat? Tutaj o tyle jest to słaba dziedzina pod względem kariery programisty, że przy komputerach kwantowych do
  • Odpowiedz
@ECMAlover: poczytaj sobie o teorii komputerowych kwantowych. Samo programowanie to sztuka dla sztuki i na nic ci się nie przyda, jeśli nie będziesz znał teorii
  • Odpowiedz
  • 0
@Aten7385 Na pewno z początku zaspokoić ciekawość. Poza tym, że koduję, to fizyka kwantowa interesuje mnie od dawien dawna.

A zawodowo. Podejżewam, że na to dużo za wcześnie, ale 30 lat temu, też mi mówili, że komputer to konsola do gier a internet to telegazeta i nic na tym nie zarobię :)

Ale tak najbardziej, to myślę nad czymś odwrotnym. Implementacją w życiu codziennym czegoś w stylu informacji kubitowej w tradycyjnym
  • Odpowiedz