Aktywne Wpisy
Do którego roku chcielibyście wrócić?
vladi_putin +1
Historia pamięta już ofensywy mające odmienić losy wojny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
" Ofensywa w Ardenach, bitwa o Ardeny, w historiografii anglosaskiej znana także jako bitwa o wybrzuszenie (ang. Battle of the Bulge[a]) – bitwa stoczona w Ardenach na przełomie 1944 i 1945 roku. Była ostatnią dużą operacją ofensywną wojsk niemieckich na froncie zachodnim podczas II wojny światowej.
(...)
Miało to zmusić aliantów zachodnich do wynegocjowania pokoju
" Ofensywa w Ardenach, bitwa o Ardeny, w historiografii anglosaskiej znana także jako bitwa o wybrzuszenie (ang. Battle of the Bulge[a]) – bitwa stoczona w Ardenach na przełomie 1944 i 1945 roku. Była ostatnią dużą operacją ofensywną wojsk niemieckich na froncie zachodnim podczas II wojny światowej.
(...)
Miało to zmusić aliantów zachodnich do wynegocjowania pokoju
Cześć.
Chciałbym podpytać, jak to jest z monitorowaniem stężenia co2 w powietrzu.
Pogooglałem i widzę, że można kupić taki gotowy miernik z wyświetlaczem za 20zł na aliexpress. Są i za 500zł i za tysiące zł.
Są też same moduły, które można użyć do arduino (czy jak kto chce). przykłady:
MH-Z14A: https://pl.aliexpress.com/item/1005005495376340.html
SCD30 CO2: aliexpress.com/item/1005001863337536.html
Cubic CM1106: aliexpress.com/i/33024019319.html
Z19: https://pl.aliexpress.com/item/4000212024923.html
Cena tych czujników oscyluje od kilkudziesięciu do 200 zł.
No i pytanie. Czy ktoś z was 0rientuje się w temacie, które rozwiązania są jakkolwiek dokładne, sensowne, a które są generatorem liczb losowych? Może ktoś z was przerabiał temat? Jakoś nie spodziewam się cudów za urządzenie za 20 zł (obstawiam, że to elektrośmieć). Ale też nie wiem czego się spodziewać po tych za 5 stów (taki sam elektrośmieć, ale z dużą marżą? Czy może taki coś już pokaże sensownego?)
Chodzi mi zarówno o gotowce z wyświetlaczem jak i moduły. Pewnie wolałbym gotowca, ale jeśli te moduły "arduino" mają dużo lepszy stosunek ceny do jakości, to wtedy wolałbym taki moduł.
Jakie to laboratoria wykonują takie uslugi i w jakiej cenie? Nie ma takich mierników, które są sprzedawane skalibrowane? (Obstawiam, że są)
Oczywiście na dokładność pomiarów ma wpływ wiele czynników takich jak temperatura i wilgotność właśnie. a wzorcowania są wykonywane w warunkach "normalnych" czyli 1013hPA i 0'C
Ale na początek chciałbym wiedzieć, które mierniki (lub "moduły") są w ogóle warte uwagi.
Nie wiem tego, ale intuicja mi podpowiada, że taki miernik za 2 dyszki może być po prostu generatorem losowym. Nie mam pojęcia, czy taki za 50 czy 100 zł będzie już OK czy nie Ok.