Wpis z mikrobloga

#programowanie #arduino #diy #aliexpress #monitorujemyocieplenie
Cześć.
Chciałbym podpytać, jak to jest z monitorowaniem stężenia co2 w powietrzu.
Pogooglałem i widzę, że można kupić taki gotowy miernik z wyświetlaczem za 20zł na aliexpress. Są i za 500zł i za tysiące zł.

Są też same moduły, które można użyć do arduino (czy jak kto chce). przykłady:
MH-Z14A: https://pl.aliexpress.com/item/1005005495376340.html
SCD30 CO2: aliexpress.com/item/1005001863337536.html
Cubic CM1106: aliexpress.com/i/33024019319.html
Z19: https://pl.aliexpress.com/item/4000212024923.html

Cena tych czujników oscyluje od kilkudziesięciu do 200 zł.

No i pytanie. Czy ktoś z was 0rientuje się w temacie, które rozwiązania są jakkolwiek dokładne, sensowne, a które są generatorem liczb losowych? Może ktoś z was przerabiał temat? Jakoś nie spodziewam się cudów za urządzenie za 20 zł (obstawiam, że to elektrośmieć). Ale też nie wiem czego się spodziewać po tych za 5 stów (taki sam elektrośmieć, ale z dużą marżą? Czy może taki coś już pokaże sensownego?)
Chodzi mi zarówno o gotowce z wyświetlaczem jak i moduły. Pewnie wolałbym gotowca, ale jeśli te moduły "arduino" mają dużo lepszy stosunek ceny do jakości, to wtedy wolałbym taki moduł.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@noobarian cokolwiek byś nie kupił, możesz to wysłać do laboratorium wzorcującego, które sprawdzi sprzęt w kilku punktach i wykreślisz sobie z tego krzywą, dzięki której będziesz mógł ocenić niepewność pomiaru w całym zakresie pomiarowym
  • Odpowiedz
  • 0
@maniok: obstawiam, ze to nie takie proste. Z tego co wyczytałem, to dokładność pomiaru moze zależeć od wilgotności czy temperatury.
Jakie to laboratoria wykonują takie uslugi i w jakiej cenie? Nie ma takich mierników, które są sprzedawane skalibrowane? (Obstawiam, że są)
  • Odpowiedz
  • 0
@maniok: Okej, dobrze wiedzieć, dzięki.
Ale na początek chciałbym wiedzieć, które mierniki (lub "moduły") są w ogóle warte uwagi.
Nie wiem tego, ale intuicja mi podpowiada, że taki miernik za 2 dyszki może być po prostu generatorem losowym. Nie mam pojęcia, czy taki za 50 czy 100 zł będzie już OK czy nie Ok.
  • Odpowiedz