Wpis z mikrobloga

@mateuszmozol Marchew, dynia, batat oraz produkty mleczne, jaja, itp. Spożywaj to normalnie do posiłku w którym masz jakieś tluszcze np. z mięsem, z sałatką z sosem z oliwy/majonezu itp
  • Odpowiedz
@mateuszmozol: Ja jem na surowo i pieczonego. Nie gotowałem ani nie smażyłem nigdy.
Czy pieczenie zmniejsza zawartość witamin? Nie wiem.

Nie chodzi o to, aby popadać w skrajności i jeść teraz te trzy warzywa codziennie. Po prostu aby były obecne w Twojej diecie. Jak dziś nie zjesz marchewki to zjedz paprykę. A jutro kalafiora. Ja jem ok. 1,5kg warzyw, owoców, kiszonek, itp dziennie. Nawet tego nie czuje. Do śniadania zjadłem 4
  • Odpowiedz
@mateuszmozol: pewnie jechałbym z produktami odzwierzęcymi, bo przyswajalność witaminy A z tych źródeł jest dużo lepsza.

Co do źródła to wątróbka jest absolutnym killerem pod tym względem. Sama witamina A jest też kumulowana w organizmie przez co ważniejsza jest średnia w jakimś okresie czasu niż codzienna, ale niska dostępność z jedzenia
  • Odpowiedz