Wpis z mikrobloga

Przygotowuję się do zmiany pracy i pomyślałem, że kolejny projekt fajnie byłoby poklikać w PW niż ciągle Selenium i Selenium. Problem jest taki, że 90%+ ogłoszeń na bordach to właśnie Selenium. Ostatnio napierniczam dość mocniej w tematach własnie Playwrighta i zastanawiam się czy w sumie...potrzebnie skoro nie ma popytu w ogłoszeniach na to narzędzie.
Jak wy to widzicie? #testowanieoprogramowania
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kermii: dwie sprawy - był boom na zatrudnianie, teraz tego boomu nie ma, pozycji jest dużo mniej. Druga sprawa to chyba firmy się orientują, że playwright aż takim cudownym narzędziem nie jest poza jsem i wisi nad nim możliwość licencjonowania. U mnie zwyczajnie developerzy nie chcą pisać w PW bo zabiera sporo kontroli nad tym co się dzieje, jak już potrafisz sam to okodować to nie potrzebujesz playwrighta. Brzmi jak
  • Odpowiedz
@Kermii Według mnie, ilość ofert na PW będzie rosnąć wraz z popularyzacja narzędzia (tak było np. Z cypressem). Znajomość, nawet podstawowa PW nie zaszkodzi. Pracując z PW na codzień uważam, że to fajne narzędzie i będzie się otwierać coraz więcej projektów w PW.
  • Odpowiedz
@Tang0: @Pmpa Ciekawe, co piszecie. Od dawna mam w głowie, że trzeba nadrobić zaległości i poznać nowe narzędzia jak playwright, bo bez tego ciężko będzie na rozmowach, a okazuje się, że branżowa bańka informacyjna jedno, a ogłoszenia o pracę drugie i w wychodzi na to, że w testowaniu można 15 lat siedzieć w Javie z Selenium.
  • Odpowiedz
@Fristo: wiesz, testowanie też ewoluuje w ostatnich latach i większe projekty inwestują w testy na niższych poziomach bo może to robić każdy programista czy tester a nie ma bariery wejścia jak do Selenium, PW właśnie znosi niejako tą barierę bo jest łatwe w setupie i szybkie w pisaniu testów, ale no tak jak mówię - nie jest narzędziem idealnym i trzeba racjonalnie ocenić w co warto inwestować jak ma się
  • Odpowiedz
@Kermii a jak trafisz na firmę robiąca w js, ts czy tam konkretnie node’dzie to z pocałowaniem ręki wezmą Cię do PW, polecam
  • Odpowiedz