Wpis z mikrobloga

Będę musiał zrobić grupowy projekt z #programowanie w #studbaza. Nie wiem jeszcze w jakim języku. Ja ogólnie tylko #linux, ale mogę mieć drużynie osoby, które wolą pracować na #windows. Stąd pytanie zasadnicze: Subversion czy Git? A może jeszcze coś innego?

Nie mam póki co żadnego doświadczenia z systemami kontroli wersji, ale skłaniałbym się w kierunku Gita - słyszałem o nim dużo pozytywnych opinii. Jak będzie przy nim z pracą na Windzie?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bazingaxl: Po części rozwiązaliśmy ten problem. Robimy projekty z dwóch przedmiotów w tym samym składzie - jeden zrobi pierwszy, drugi drugi, a trzeci będzie supportem / murzynem i na pewno znajdzie się dla niego jakieś twórcze zajęcie. :)

Ale nie o to chodzi. Chciałbym, żeby to chociaż trochę miało ręce i nogi, żebyśmy sobie kodów mailem nie przesyłali, bo to jest porażka na całej linii.

Już w poprzednim semestrze tak
  • Odpowiedz
@Onoki: Git powinien się dobrze sprawdzić, zerknij na jakiś quick-start i zobaczysz, że nie jest trudny w użyciu (przynajmniej podstawy nie są skomplikowane). Najprościej będzie założyć jakieś repo na githubie albo bitbuckecie (tutaj prywatne darmowe) i przetestować. I pamiętaj: commit early, commit often. ;)
  • Odpowiedz
@Onoki: Git lepszy, bo wygodniej pracuje się off-line.

Ale wybrany VSC nie ma znaczenia, bo i tak będziecie mieli jedną gałąź, a po semestrze projekt porzucicie. Szkoda czasu an analizę tego wyboru.
  • Odpowiedz
@Onoki: Ogólnie to brzmi jak szukanie problemu tam gdzie go nie ma. Ale jeśli ostaniecie na Gicie a Windowsiarze nie będą wiedzieli co to i jak używać: GitExtensions, wspaniała nakładka graficzna na GITa. Znacząco ułatwia pracę.
  • Odpowiedz