Stabilizator
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
ChamskoCytuje
@Stabilizator: Pod względem PKB sektor transportu i spedycji odpowiada za 7 proc. polskiej gospodarki. To raczej nie kwestia emocji kogo się popiera a kogo nie, tu można popierać tylko jedną stronę.
37
j.....i
j.....i
obie strony zyskają na zgodzie

@panzerfucker: no opowiedz nam jak polski sektor transportowy zyska na zgodzie kiedy ukraińskie firmy będą im kraść klientów
35
p.....8
p.....8
@Stabilizator nie wiem nawet o co tam chodzi ale z zasady zawsze popieram Polskę
3
Olbor
@Rogovic: Ale już właścicielami tych firm transportowych są często Niemcy. W tym konflikcie nie chodzi o kierowców ukraińskich - w Polskich firmach jest pełno kierowców ukraińskich bo tak w sytuacji niskiego bezrobocia itd Polaków chętnych już brakuje. Chodzi o to, że Ukraińskie firmy nie potrzebują już pozwoleń na wjazd ich Tirów do Polski i nie do końca legalnie masowo realizują przewozy już na terenie Polski i UE za stawki dużo
3
djtartini1
Dlatego uważam że Ukraińcy powinni zastąpić Polaków w tej branży. Jednak widzę jest wojna o ten gowno - zawod.

@Rogovic: Wojna o całą branżę i firmy, a nie pojedynczych kierowców. To miliardowy biznes, a ukraińskie firmy nie muszą przestrzegać zasad, których muszą przestrzegać polskie firmy. Podobnie jak mógłbyś powiedzieć, że bogate społeczeństwa nie zajmują się rolnictwem itd. ale to kawał przemysłu w krajach rozwiniętych, podobnie jak transport.
3
Stabilizator
Niemiec tirem nie jeździ

@Rogovic A to ciekawe wrzuć linka
2
mitchumi
@Stabilizator: 23% fajnopolaków na tę chwilę
2
Stabilizator
@Perliczkowy_naplet: Nie ma takiej odpowiedzi
1
drivent
drivent
@Stabilizator: pytanie jest retoryczne, nie może być innej odpowiedzi niż Polska
1
Stabilizator
@jozef-dzierzynski: No też jestem ciekawy jak ten panzerfaust odpowie @panzerfucker
1
202492
@Stabilizator: mam to gdzieś. mówiłem, że granice zamknąć, tylko dla
1
diegson
@Stabilizator: tutaj nie ma co się zastanawiać, polskie firmy większość pieniędzy zarabiają na przewozach w innych krajach Unii. Czyli zarabiają pieniądze od Niemców, Francuzów i Holendrów, a podatki od tego płacą w Polsce, każda firma w miarę możliwości robi serwisy i kupuje auta też w Polsce bo tak wychodzi taniej. To czysty zysk dla naszego kraju
1
djtartini1
Ale doskonale sami wiecie że Polska wygryzła zachodnie firmy transportowe, bo taniej pracujemy. Jak wpuszczamy Ukrainę do Uni to czeka to samo nasze firmy.

@Rogovic: Tylko, że my musieliśmy przestrzegać przepisów UE rzed dopuszczeniem do rynku m.in tacho, a Ukraińcy do dziś nie muszą. To nie jest równa konkurencja. Poza tym 5% PKB to jest bardzo dużo, bez tego sobie nie poradzimy, na całe usługi medyczne wydajemy niewiele więcej.
1
P.....t
P.....t
@Stabilizator: Rosję
0
panzerfucker
no opowiedz nam jak polski sektor transportowy zyska na zgodzie kiedy ukraińskie firmy będą im kraść klientów

@jozef-dzierzynski: dlatego mówię o rozmowach, ustaleniu wzajemnych warunków na które obie strony się zgadzają i 'zgodzie'
0
Rogovic
@ChamskoCytuje: Moim zdaniem jeżdżenie tirem tam i z powrotem nie jest wymagającym zawodem. Bogate społeczeństwo nie powinno wykonywać takich prac, dlatego też Niemiec tirem nie jeździ. Dlatego uważam że Ukraińcy powinni zastąpić Polaków w tej branży. Jednak widzę jest wojna o ten gowno - zawod.
0
Rogovic
@Stabilizator: Sprawdź sobie udział w rynku i zatrudnie z podziałem na grupy etniczne. Turas nigdy Niemcem nie będzie ;)
0
ChamskoCytuje
@Rogovic: Myślisz że oddajac 7% PKB Ukraińcom magicznie staniemy się godnym konkurentem zachodu? Co wyprodukujemy? Kosze wiklinowe? No nie ma szans, stracimy po prostu kilkaset miliardów i podniesiemy bezrobocie o klika procent.
0
Rogovic
@ChamskoCytuje: *3%PKB, po drugie gdzie mówię że trzeba coś oddać Ukraińcom oprócz stanowiska kierowcy tira? Na rynku pracy potrzeba więcej wykwalifikowanych pracowników niż mamy tirowcow.
0