Aktywne Wpisy
Fosfofruktokinaza +143
A ja powiem że mi jest przykro jak patrzę na ten plakat. (╯︵╰,)
Nie chodzi o samo założenie, tylko o formę plakatu. Na dni tylko dla kobiet dało się zrobić ładny plakat ze zrelaksowanymi kobietami, nie trzeba było dorzucać zdjęcia przekreślonego konkubenta w brudnej koszulce.
Jestem obecnie wykluczona z 90% miejskich aktywności (nie pójdę z małymi dziećmi do kina, muzeum, na siłownię, restauracje i kawiarnie tylko takie z
Nie chodzi o samo założenie, tylko o formę plakatu. Na dni tylko dla kobiet dało się zrobić ładny plakat ze zrelaksowanymi kobietami, nie trzeba było dorzucać zdjęcia przekreślonego konkubenta w brudnej koszulce.
Jestem obecnie wykluczona z 90% miejskich aktywności (nie pójdę z małymi dziećmi do kina, muzeum, na siłownię, restauracje i kawiarnie tylko takie z
JaZestarym +126
Dzwońcie po śmieciarkę, z tego już nic nie będzie #urodziny
Do dyspozycji będzie kwota limitu wpłat na IKZE, w tym roku 8330 zł, może parę zł więcej.
Z uwagi na charakter IKZE, to środki tam wrzucone będą zamrożone więc chcę żeby to były inwestycje "kup i zapomnij", czyli ETFy akumulacyjne.
Po przejrzeniu wstecz wpisów pod tagiem, najczęściej przewijają się te trzy:
- Vanguard FTSE All-World UCITS ETF Accumulating (Frankfurt)
- iShares MSCI ACWI UCITS ETF (Frankfurt)
- iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF (Londyn)
Z uwagi na stosunkowo niską kwotę do inwestowania, chcę ograniczyć liczbę transakcji do minimum (inaczej zjedzą mnie prowizje). BOŚ pobiera minimum 14 zł prowizji od zakupów na giełdzie niemieckiej i angielskiej, więc mogę:
- robić tylko jedną transakcję za całą wpłaconą kwotę i płacić 0,29% prowizji,
- dosypać do koszyczka 1300 zł i robić dwie transakcje tak żeby 0,29% przekroczyło minimalną prowizję,
- nie dosypać do koszyczka i robić 2-3 transakcje, godząc się z tym że stracę parę zł na prowizji.
Osobiście skłaniam się ku opcji 2 i 3, niezbyt chciałbym pakować całą kasę w jeden instrument.
Dzielić zakup na te trzy ETFy, wywalić jeden z nich i skupić się jedynie na dwóch, czy zostać przy trzech ale kupować naprzemiennie?
#gielda #etf #inwestowanie #oszczedzanie
- iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF (Londyn)
zamiast tego po prostu sp500 w którym i tak jest dużo tech
Nie zgadzam się z "nie chcę pakować kasy w jeden instrument". Tam masz setki firm, wiec upadek jednej firmy z indeksu to nie problem, a sam upadek pośrednika (pomijając to, że to jest praktycznie niemożliwe
Czyli generalnie w tym przypadku nie ma aż takiej potrzeby dywersyfikacji, i nie ma co się mocno rozwodzić nad wyborem. Pakować kasę w jeden z trzech i dokupować raz do
Jeśli sam miałbym budować sobie portfel na lata, to wybrałbym iShares Core
Ja obecnie siedze na S&P 500 Information Technology i czekam, obserwuje. Może z biegiem czasu będę chciał czegoś bardziej stabilnego i wejdę właśnie w rynki rozwinięte, dużo może się jeszcze
Jest też dużo artykułów i filmów o lifestrategy, np. u Inwestomata czy System Tradera:
https://inwestomat.eu/vanguard-lifestrategy/
Ja też robię podobnie do @radekr, z tym że