Wpis z mikrobloga

Dobra, papiery do BOŚ złożone, zostaje czekać na zwrotkę i dalsze kroki.

Do dyspozycji będzie kwota limitu wpłat na IKZE, w tym roku 8330 zł, może parę zł więcej.

Z uwagi na charakter IKZE, to środki tam wrzucone będą zamrożone więc chcę żeby to były inwestycje "kup i zapomnij", czyli ETFy akumulacyjne.

Po przejrzeniu wstecz wpisów pod tagiem, najczęściej przewijają się te trzy:

- Vanguard FTSE All-World UCITS ETF Accumulating (Frankfurt)
- iShares MSCI ACWI UCITS ETF (Frankfurt)
- iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF (Londyn)

Z uwagi na stosunkowo niską kwotę do inwestowania, chcę ograniczyć liczbę transakcji do minimum (inaczej zjedzą mnie prowizje). BOŚ pobiera minimum 14 zł prowizji od zakupów na giełdzie niemieckiej i angielskiej, więc mogę:

- robić tylko jedną transakcję za całą wpłaconą kwotę i płacić 0,29% prowizji,
- dosypać do koszyczka 1300 zł i robić dwie transakcje tak żeby 0,29% przekroczyło minimalną prowizję,
- nie dosypać do koszyczka i robić 2-3 transakcje, godząc się z tym że stracę parę zł na prowizji.

Osobiście skłaniam się ku opcji 2 i 3, niezbyt chciałbym pakować całą kasę w jeden instrument.

Dzielić zakup na te trzy ETFy, wywalić jeden z nich i skupić się jedynie na dwóch, czy zostać przy trzech ale kupować naprzemiennie?

#gielda #etf #inwestowanie #oszczedzanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@b7kj: 3 opcja, 2 etfy wystarczą. etf to dywersyfikacja sama w sobie.
- iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF (Londyn)
zamiast tego po prostu sp500 w którym i tak jest dużo tech
  • Odpowiedz
@b7kj: Pierwsze 2 ETFy to praktycznie to samo. 3. jest trochę inny, ale pierwsze 2 mają po 60% USA gdzie większość to i tak IT, wiec w praktyce i tak troche duplikuje 1 i 2.
Nie zgadzam się z "nie chcę pakować kasy w jeden instrument". Tam masz setki firm, wiec upadek jednej firmy z indeksu to nie problem, a sam upadek pośrednika (pomijając to, że to jest praktycznie niemożliwe
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@radekr te 1300 to nieaktualne, bo doczytałem i nie mogę wpłacić ponad limit 8322 zł - chodziło o to że 14 zł minimalnej prowizji to 0,29% z 4830 zł, dwie transakcje po 4830 to 9660, czyli 1340 zł ponad limit IKZE.

Czyli generalnie w tym przypadku nie ma aż takiej potrzeby dywersyfikacji, i nie ma co się mocno rozwodzić nad wyborem. Pakować kasę w jeden z trzech i dokupować raz do
  • Odpowiedz
@b7kj: Ok, w tym sensie 1300. Wiadomo, najlepiej po prostu raz na rok wpłacić całość, zrobić jedną transakcję kupna i nie przepłacać, ale nie ma co za bardzo rozkminiać. 14 zł w tą czy w tą to nie tak dużo biorąc pod uwagę, że różnice dzienne kursu jednej jednostki takiego ETFa to może być i kilkadziesiąt złotych. A takich jednostek będziesz miał dziesiątki, potem setki, a potem tysiące. Co innego
  • Odpowiedz
@gaceg: z Vanguard LifeStrategy jest taki problem, że ma już z góry ustalone proporcje portfela i aktywa, które w nim się znajdują. Pomyśl o sytuacji, kiedy będziesz chciał zejść z udziałem akcji do 60%, a masz Vanguard LifeStrategy 80% albo z biegiem lat będziesz chciał się pozbyć obligacji amerykańskich. W takim wypadku nie masz żadnego pola do manewru.

Jeśli sam miałbym budować sobie portfel na lata, to wybrałbym iShares Core
  • Odpowiedz
@gaceg: Pierwszy rok to zawsze jest szukanie strategii, wrzuć sobie trochę kasy w któryś ETF i sprawdź jak to sobie działa po jakimś czasie. Jak się dokształcisz bardziej, to zawsze możesz to sprzedać i kupić już coś na długie lata.

Ja obecnie siedze na S&P 500 Information Technology i czekam, obserwuje. Może z biegiem czasu będę chciał czegoś bardziej stabilnego i wejdę właśnie w rynki rozwinięte, dużo może się jeszcze
  • Odpowiedz
@LimboNoir właśnie narazie poza IKZE ćwiczę z VWRA.UK żeby mieć pogląd jak to się rozwija, dzięki bardzo za odpowiedź, będę dalej się jescze edukować
  • Odpowiedz
@gaceg: Trudno doradzić który, bo to zależy od Twojej akceptacji ryzyka. Pamiętaj tylko proszę, że obligacje będą obligacjami zagranicznymi. Masz przez to ryzyko kursowe, wiec nie do końca spełniają owe obligacje swoją rolę stabilizacji portfela.
Jest też dużo artykułów i filmów o lifestrategy, np. u Inwestomata czy System Tradera:
https://inwestomat.eu/vanguard-lifestrategy/
  • Odpowiedz
@b7kj: inwestomat ma świetny wpis na ten temat: https://inwestomat.eu/jak-zarzadzac-srodkami-na-kontach-maklerskich/ (generalnie polecam cały jego blog, chyba najlepszy w polskim internecie, wydał też książkę, która jest właśnie w druku). W tym roku nie ma już zbytnio czasu, żeby się rozdrabniać na kilka transakcji, sam wszedłem all-in (w sensie do limitu wypłat) na IKE + IKZE - po jednej transakcji na obu.
Ja też robię podobnie do @radekr, z tym że
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@rambo_bamboo ja już po zakupie, wleciał IUSQ, sztuk 28. Kurs wymiany przyzwoity, 4,36 zł/euro. Po nowym roku pewnie wleci kolejna wpłata na nowy limit i kupno kolejnego pakietu.
  • Odpowiedz