Wam tez WSL zajmuje tak dużo RAMu? Zwiększyłem ram w laptopie do 64G i WSL od potem zajął sobie więcej pamięci. Przed updgrade RAMu zajmował tylko ok 5-6GB. Czy WSL keszuje sobie coś w ramie czy to Docker zintegrowany z WSL tam rezyduje?
@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: o ile dobrze pamiętam to WSL nie zwracał raz zaalakowanej pamięci (może teraz tak nie jest). Do tego to osobna wirtualka, więc na pewno swoje zużywa. Ogólnie to normalna sytuacja, WSL taki jest
@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: zobacz też free -h po stronie linuxa. Możliwe, że to file disk cache (nie specyficzny do WSL tylko normalny linuxowy), który podbija peekowe zużycie ramu
@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: wsl zajmuje dokładnie 50% ramu. Można to skonfigurować pod siebie zarówno max jak i polityki uwalniania (tylko na Windows 11 jak większość lepszych ficzerów WSL2 2.0). Polecam lekturę najnowszych release notes na githubie wsl.
@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: WSL2 jest bezużyteczne do zastosowań profesjonalnych. Więcej problemów niż to warte - memleaki, super wolne transfery plików do NTFS (bo tak naprawdę idzie po sieci), świruje często przy robieniu port forwardów, nie zwalnia portów, konieczność resetów nawet kilka razy dziennie.
Próbowałem, kombinowałem, potem przestało mi się chcieć i przesiadłem się w pracy na maka i od tej pory spokój ヽ( ͠°෴°)ノ
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
Czy WSL keszuje sobie coś w ramie czy to Docker zintegrowany z WSL tam rezyduje?
#programista15k #programowanie #pcmasterrace #php
free -h
po stronie linuxa. Możliwe, że to file disk cache (nie specyficzny do WSL tylko normalny linuxowy), który podbija peekowe zużycie ramu[wsl2]
memory=8GB
i problem powinien być rozwiązany.
wsl --shutdown
Od czasu do czasu rozwiązuje problem.
Próbowałem, kombinowałem, potem przestało mi się chcieć i przesiadłem się w pracy na maka i od tej pory spokój ヽ( ͠°෴ °)ノ