Aktywne Wpisy
Yuri_Yslin +18
Przed chwilą czytałem tu dyskusję mirków i dowiedziałem się, że w stolicy potężny budowlaniec kasuje średnio koło 50k za wykończenie mieszkania 60m^2.
Z całym szacunkiem dla wszystkich obecnych na tagu mirków budowlańców, ale IKS DE. To pokolenie płatków śniegu naprawdę płaci Wam 25k miesięcznie za wiercenie i mizianie ścian/podłog klejem? xDDDD
Gdyby mi ktoś rzucił taką cenę, to bym go po prostu zabił śmiechem i zrobił to samemu. W czasach, gdy WSZYSTKO jest w internecie, pokazane na przykładach, a najgorsze, co może się stać po złym wykończeniu to krzywe płytki i nierówne kolory ścian, ludzie naprawdę aż tak nie szanują swoich pieniędzy?
Rozumiałbym
Z całym szacunkiem dla wszystkich obecnych na tagu mirków budowlańców, ale IKS DE. To pokolenie płatków śniegu naprawdę płaci Wam 25k miesięcznie za wiercenie i mizianie ścian/podłog klejem? xDDDD
Gdyby mi ktoś rzucił taką cenę, to bym go po prostu zabił śmiechem i zrobił to samemu. W czasach, gdy WSZYSTKO jest w internecie, pokazane na przykładach, a najgorsze, co może się stać po złym wykończeniu to krzywe płytki i nierówne kolory ścian, ludzie naprawdę aż tak nie szanują swoich pieniędzy?
Rozumiałbym
ryzu +21
my już pod aresztem śledczym, #budda pdw
1. niebawem zaczyna się pokerowa rozgrywka:
- deweloperów parzy w dupę towar, bo kończy się BK, p---r polega na tym, żeby nie dać po sobie poznać, że ma się słabe karty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- klientów parzy w dupę czas, bo kończy się BK
2. po nowym roku: stopy wysoko, wakajki nie lub ograniczone, dni BK raczej policzone, kredo 0% być może, ale rygorystyczne (pierwotny, może nawet nie cały?) i raczej na pewno nie w 1H 2024 (chociaż na razie bardziej wygląda że wcale nie będzie)
CO Z CENAMI? moim zdaniem realna jest korekta do poziomów przed ogłoszeniem BK. potencjalny zakres korekty będzie się bardzo różnił lokalnie - sporo będzie zależało od tego w jakim punkcie podaży jesteśmy - np. dla Łodzi wygląda że już towar zaczyna palić ręce, dla Wrocławia lub Warszawy niczego takiego nie widać
prywatna obserwacja: współpracuję z ludźmi wolnych zawodów (prawnicy, lekarze, programiści) - ludzie z nadwyżkami w tym kraju naprawdę inwestują chyba TYLKO w nieruchomości. to jest główny powód obecnej patologicznej sytuacji. niektórzy kontrahenci wystawiają mi faktury gdzie obok nazwy firmy jest dopisek "Imię Nazwisko NazwaFirmy, wspólnik spółki cywilnej: Nazwisko i InneNazwisko Nieruchomości"
zapraszam do dyskusji. główne pytanie do @mickpl - jak w 2008 jebło to spadki trwały 7 lat, do 2015 roku. czy jeśli by jebło (tak wiem, nie jebnie) to będziesz czekał kolejne 7 lat na All-Time-Low? nieruchomości to kontenerowiec, sentyment będzie się odkręcał długo i powoli, myślę że 2 lata bessy to takie absolutne minimum, które by mogło przekonać Januszy, że nieruchomości nie rosną zawsze
#nieruchomosci
Patrz 2022
@affairz: coś czuje że na samą yebaną korekte (a raczej sam jej początek) po BK2% będziemy conajmniej 6 miesięcy czekać
@dzem_z_rzodkiewki: Do pewnych ludzi to nie dociera, po prostu nadwyżki hajsu ładują w nieruchy nawet jak mają stać puste. Dla córki matki, żony, syna kochanki itp xD Sam ma w rodzinie taki beznadziejny przypadek. Zamiast inwestycji w rozwój firmy, czy coś to tylko nieruchy i samochody, a jak do niego
- nadal ich nie sprzedali
- nadal ich nie wykończyli
- stoją puste
(wiem bo mam numery KW i widzę że zawsze ciemno)
jak to się nie zmieni to korekty nie będzie. powiedzmy sobie jasno: zmiana sentymentu na rynku jest absolutnie konieczna do zjazdu cen
@Yuri_Yslin: W 2022 był realny spadek, szczególnie w drugiej połowie roku. Jak przewiniesz tag to zobaczysz ludzi raportujących o promocjach u dewów po 10, 20%. Beka uratowała sentyment, bez niej byłoby nie plus 30% tylko minus 20% od tego momentu.
Nie wiem czy w innych miastach wygląda to podobnie, ale w Poznaniu przewiduję posuchę
Dolan stoi 4,0. Gdyby się utrwalił powyżej 6,0 to ok, sam bym panikował, że przeorano naszą gospodarkę jak w Turcji. No ale wrócił na 4,0. Wszystkie sensowne dobra kupujesz za dolary czy tam euro. Telefony, komputery, samochody, wycieczki zagraniczne, tv, agd.
Więc jak w USA opanowano inflację to