Aktywne Wpisy

PorzeczkowySok +152

Wrrronika +8
Ja na spacerze, a Wy gdzie i dlaczego >:(
źródło: 1000050710
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: 1000050710
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Mam wałek fi65m6 oraz fi65m6. Chcę osadzić na nich piasty tak aby trzymały się mocno i nie trzeba było ich dodatkowo zabezpieczać przed przemieszczeniem (nie występują żadne siły osiowe, są to piasty sprzęgła i przenosząc jedynie moment). Zrobiłem w piastach tolerancję fi65H8 i trzeba było godzinę n---------c wielkim mlotem żeby weszło chociaż w necie piszą, że (dla m6/H7) "Części są mocno osadzone. Łączenie i rozłączanie wykonywane jest poprzez mocne uderzenia ręcznym młotkiem. Części należy zabezpieczyć przed przemieszczeniem.". W krytycznym wypadku wcisk wynosi 0,03mm ma średnicy. Powinienem zmienić to pasowanie na piastach czy coś zostało źle wykonane, że tak ciężko wchodzilo?
@zolgar gorzej jak trzeba będzie ściągnąć tę piastę do wymiany np. łożyska w silniku. Wtedy pół godziny grzania palnikiem i stopione wszelkie uszczelnienia na wale
ale nie po to stosuje się połączenie mieszane żeby potem nie można było tego zdjąć mechanicznie :V
@Wojtas_elo Ostatnio stosowałem H7/m6 pod łożysko i weszło milutko przez łupanie tuleją z mosiądzu
Kurde, to chyba to H8 musieli jakoś źle wykonać że było tyle zabawy
@Wojtas_elo: tak, tulejka na wałek i pukane