Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dziwna sprawa. Mało jeżdżę autem, ale już drugi raz w przeciągu miesiąca po przejechaniu ok. 20km zapala się kontrolka ECP, a silnik się dusi. Za pierwszym jak i za drugim razem stanąłem na poboczu, chwilę poczekałem, włączyłem - bez zmian. Dojechałem do domu i następnego dnia rano odpalam, dusi się przez 5 sekund, ECP miga i nagle wszystko ustaje i śmiga bez najmniejszego problemu - brak oznak awarii; za pierwszym jak za drugim razem kiedy miałem taką przygodę następnego dnia rano wszystko się naprawiało po 5 sekundach duszenia na obrotach. Za drugim razem czyli 11.11 przy okazji zapaliła się kontrolka check engine, sprawdziłem to przez ODB i pokazało błędy P11AC oraz kolejno P0300, P0303, P0301, P0302 - wypadanie zapłonu na cylindrach 1,2,3. Teraz zastanawiam się co może być na rzeczy; logika mówi że wymienić cewki, świece, ale skoro dzisiaj przejechałem się 10km i zero jakichkolwiek oznak awarii to tak chyba nie wygląda wypadający zapłon? Ponadto w kokpicie komunikat w stylu "start stop obecnie niedostępny". No i to mnie zastanawia że teoretycznie można jeździć, ale już drugi raz taka dziwna awaria, jak by jakieś kabelki, czujniki nie stykały.
Czy ktoś miał podobne doświadczenie? Pacjent to AUDI Q3 1.4 TFSI. Zastanawiam się czy oddać auto na wymianę świec, ale pytanie czy to nie będzie strata pieniędzy. Ostatnie wymiany świec były w 2021 w ASO 30 tys km temu. Ogólnie gdyby nie to że problem jest tak sporadyczny to od razu bym jechał na wymianę świec i cewek, ale skoro jeżdżę bez żadnych oznak jak by nigdy nic to sam już nie wiem; nawet nie wiem na co nakierować moje myśli jeśli mowa byłaby o elektronice. Czy w Poznaniu jest jakiś fachowiec od elektroniki pojazdowej?
#mechanikasamochodowa #audi #volkswagen #skoda #seat taguję auta grupy VW dla zasięgu, bo kontrolka ECP ponoć tylko w tych autach jest obecna.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 1