Wpis z mikrobloga

#programowanie #programujzwykopem #framework #php

Hej,

polecicie mi jakiś fajny framework php?

Zacząłem się uczyć CodeIgnitera, pochłonąłem całą dokumentację oraz dwa większe wideokursy DavidaConelly po czym przeczytałem, że ten framework umrze z kolejną wersją.

Przesiadłem się teraz na symfony2, ale wydaje się być nieco p----------y w stosunku do CI (albo po prostu jeszcze za mało umiem)

i jestem w kropce, co tu dalej robić.

(Jeśli polecasz właśnie symfony2 to bardzo proszę o podrzucenie jakichś ciekawych tutoriali)
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jacob: Jak chcesz sie czegoś porządnie nauczyć to polecam Yii. Jako jeden z niewielu, jak nie jedyny, oparty jest w pełni na MVC. Przy włączonym ACL jedynie Phalcon może mu podskoczyć w wydajności, sprawdzony w wielkich projektach.
  • Odpowiedz
@estidi:

Naczytałem się, że jest równie szybki co Symfony2, dlatego go odrzucam. Symfony też odrzuciłem z tego powodu i jak widać zrobiłem do niego drugie podejście... ah nie ma to jak być stanowczym!
  • Odpowiedz
@Jacob: CI ma niewątpliwą zaletę nad innymi "młodymi frameworkami"...stabilność i dojrzałość w kolejnych updatach. Zauważ ,że na CI w zasadzie nie ma security issue. Dlatego to bardzo dobry framework do poważnych zastosowań, pomimo pewnych wad (tak samo jak Symfony).
  • Odpowiedz
@normanos: aa niech Ci będzie, łap plusa tylko następnym razem bardziej rzeczowo odpowiedz ; )

@mero3: Aha, no właśnie nie miałem takiej wiedzy, dzięki za informację.
  • Odpowiedz
Warte uwagi teraz jest Symfony, Laravel, CakePHP, Zend. A jeżeli chcesz łatwo znaleźć pracę to pomiń laravel, dopisalem go tu bo jest fajny, pozostałe 3 pozwolą Ci na łatwiejsze znalezienie pracy. W MOJEJ OPINII.
  • Odpowiedz
@normanos: @JareQ:

Wygląda na to, że powalczę z laravelem

Eloquent to dla mnie bajka <3

Zamierzam jeszcze zaznajomić się z Yii natomiast co do Symfony, a fe, w porównaniu z laravelem to niebo a ziemia.
  • Odpowiedz