Aktywne Wpisy

dr_Batman +55
Nie jesteście normalni.
Psychopata zabił lekarza, a połowa z was rozpisuje się o tym że pewnie lekarz zasłużył. Druga, że w sumie to rozumie.
Tego samego dnia jakiś psychopata pobił lekarkę, też sobie zasłużyła?
Inny zabił ratownika.
Nakręcajcie hejt internetowy, a potem miejcie pretensje że lekarze są niemili, wyzuci z uczucia i empatii.
Takich nas kształtujecie. Takimi się stajemy.
Psychopata zabił lekarza, a połowa z was rozpisuje się o tym że pewnie lekarz zasłużył. Druga, że w sumie to rozumie.
Tego samego dnia jakiś psychopata pobił lekarkę, też sobie zasłużyła?
Inny zabił ratownika.
Nakręcajcie hejt internetowy, a potem miejcie pretensje że lekarze są niemili, wyzuci z uczucia i empatii.
Takich nas kształtujecie. Takimi się stajemy.

Jak mam se domenę, obiekty o znaczeniu biznesowym, które coś se robią, bez używania zewnętrznych rzeczy i mam adaptery, które potrafią np. przekonwertować obiekt domenowy do xml albo na dto albo wyciągnąć obiekt domenowy z bazy to teraz jak to połączyć? Prawidłowe będzie gdy:
stworzę se service, który będzie używał obiektów domenowych i adapterów (zdefiniowanych jako abstrakcji)?
Gdzie umieścić taki serwis? W pakiecie domain czy adapters? A może osobno?
A może to obiekt domenowy powinien używać se adapterów przez abstrakcję, a nie że serwajs jakiś?
źródło: l7knijwaobb51
PobierzW przypadku gdy robisz coś bardziej złożonego jak modularny monolit i masz kilka bounded contextów i subdomen w jednej aplikacji to wtedy podział po subdomenach/kontekstach ma więcej sensu. I wtedy
tak, przy
package by featuremożna zastosowaćpackage scope. Przypackage by layerto klasy muszą być publiczne. Można też połączyć jedno i drugie. Ale to wymaga już głębszej analizy, planowaniaspringowe eventy są fajne, można w runtime zrobić se
@aczutuse: No można, wszystko zależy od wymagań. Jeśli logika biznesowa pozwala na gwarancję dostarczenia wiadomości w modelu
at-most-onceto takie zdarzenia in memory są ok. Jeżeli okazałoby się że wymagane jestat-least-oncedelivery to trzeba się posiłkować jakimś data store i wzorcemOutbox Pattern, żeby mieć pewność że zdarzenie nie zginęło "po drodze"@aczutuse: nie znam Springa więc mogę być w błędzie niemniej trzeba zrobić sobie mały eksperyment myślowy. Co się stanie jeśli stan agregatu A zostanie zapisany w reakcji na co zostanie wyemitowany event E i w trakcie obsługi zdarzenia E przez handler EH kontener aplikacji stwierdzi że to najwyższa pora na restart. Czy po restarcie Spring jest w
w app czy infra?
a może mogę dać do osobnego pakietu job?
Co do osobnego pakietu to zależy od skali i struktury projektu. Ja preferuję mieć osobne pakiety. Czyli mam pakiet z adapterami do bazy danych, pakiet z adapterami