Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Widzialem w sklepie z obuwiem dzis pare grubo po 40 z dzieciakiem okolo 6 lat, szukali mu fajnych bucikow. Doslownie ciezka prace i zmeczenie mozna bylo im wyczytac z oczu i rąk, wygladali tez bardzo niesmialo i nie byli ubrani najmodniej. Ale to jak rozmawiali z chlopcem, jak go traktowali - no po prostu czujesz szacunek w powietrzu, jakby byl ich aniolkiem poza ktorym swiat nie istnieje, chlopiec tez nie krzyczacy bachor, a kulturalny mlody chlopiec - niby nic takiego, ale gdy juz dorosniesz to takie gesty i sytuacje ktore wydaja sie niczym w dziecinstwie na ktore nawet nie zwracasz uwagi i to jak traktuja Cie rodzice formuja Cie jako osobe dorosla i w duzej czesci twoja przeszlosc decyduje o twojej przyszlosci, a juz na pewno znaczaco ja ulatwia. Taka zwykla sytuacja zebrala mnie na zamysl; kto nie mial dobrych kontaktow z rodzicami lub w jakikolwiek sposob trudne dziecinstwo rozumie widzac takie relacje jak wazny jest szacunek rodzic-dziecko i do czego moze doprowadzic jego brak. Wielu gowniarzy gdy widzi takich ludzi i ocenia ich po okladce zachowuja sie strasznie arogancko jakoby Ci ludzie byli mniej warci, przepychaja sie przez nich, traktuja ich jak powietrze, jakby byli gorsi. Tfu, nienawidze czegos takiego. Rozpieszczone bachory ktore nie znaja granic.
Jeden glupi usmiech, prosze czy przepraszam moze podniesc na duchu i pokazac ze jestesmy takimi samymi ludzmi mimo obecnego chamstwa i patologi. Dla Ciebie to moze byc jedne nic nie znaczace slowo, dla kogos mozesz byc jedyna osoba w tym tygodniu ktora sie do tego czlowieka odezwie z szacunkiem i pozwoli poczuc sie akceptowanym w spoleczenstwie, a moze nawet ten czlowiek przekaze to nastepnej osobie i stworzy efekt domino?

#polska #polskiedomy #rodzina #zycie #przegryw

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 2
Anonim (nie OP): Jako człowiek, który ma ojca pedantycznego choleryka, który go zastraszał, lał pasem pamiętam, że płakać mi się chciało jak widziałem w dzieciństwie, gdy rodzice chodzili na spacery z dziećmi.
Jestem 30+ i nie potrafię tworzyć relacji z ludźmi.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: